Selasa, 7 September 2010

budak asrama



amar, pp, otam adalah budak asrama. amar dan pp masuk sekolah asrama penuh. otam tak. aku pun tak tahu kenapa otam masuk sekolah teknik tak sekolah asrama penuh. budaknya pandai, kulitnya putih dan terer bahasa english pulak tu.

antara padeli, amar, pp, norman, stam, jimmy, sarip dan togel. pplah yang paling sedap main bola. biasalah budak asrama penuh. walaupun amar budak asrama penuh tapi dia lembik dan cerdik dia kurang. mungkin sebab sekolah asramanya kat raub, dekat dengan mak. hari sabtu balik lipis dan mak still basuh baju.

satu hal tentang pp yang paling aku ingat ialah etika ketika hendak bermain bola. biasanya semasa lepak kat buaian, mulut dia mesti ada kesan makanan. paling kuat bekas air milo. paling normal bila sampai kat buaian mulut penuh dengan cengkodok. paling kejam masa berjalan ada 3-4 keping cengkodok kat tangan dan bila sampai kat buaian semua dah masuk mulut.

masa dia punk dulu dia straightedge. singkatan dia sxe. dia tak merokok, isap dadah dan tak fak merata. dia jugak pernah jadi vegetarian dan dan into vegan dan animal right sikit-sikit. pernah dengar lacto-ovo vegetarian? ha, yang tu lu pergi tanya dia sendiri.

berbalik tentang amar. aku dapati yang amar ni agak slow orangnya. pergerakan dia lambat tapi bila main bola hantaran dia smart. paling panas dia selalu lambat keluar rumah walaupun aku dah ada depan rumah dia dekat setengah jam. nasib baik minyak murah masa tu. bila tanya kenapa lambat katanya dia tengah sikat rambut. panas tul.

amar ni identiti dia aku tak tahu sangat. nak kata hardcore tak jugak. nak kata indie tak jugak. dia kekadang menghala ke arah drama komedi pi-mai-pi-mai tang-tu. tapi aku syak dia into stone roses sama radiohead. sebab tu dia jadi vokal utama kumpulan apa nama...piramid? parmasi? primary? tapi lakonan dia dalam klip video 'tengah malam di kuala lipis' mendapat pujian aku dalam senyap.

dalam banyak persekutuan yang paling real bagi gua ialah stam. dia betul-betul dalam satu scene yang cukup rare bagi aku. macam moby. budak straightedge yang kini terkenal dengan eksperimental muziknya. aku pikir otam nak jadi moby. otam jugak macam pp. orangnya berbakat dalam seni lukis dan pernah belajar hal-hal lanskap kat uitm. tapi sekarang kerja into jaga kilang. aku pun kagum sama dia. the chalatchalat best tapi dia kena cari vokalist sorang.

semua hebat-hebat seperti bak slogan yang selalu aku dengar, " Tempoyang Bestari, Persekutuan Hadhari" so apa kesimpulannya? kesimpulannya ialah bakat yang ada pada diri masing-masing harus digunakan secara maksimum. amar sebagai pengoda, pp into penulisan, stam into jurutera muzik, amin into kamera, mail into gitar, padeli into kayu dan aku still macam ni. aku tengok, aku dengar dan aku kritik. ok?

notakaki : keh keh keh...penghulu segala malam gua ada kat Terengganu. makang kopok leko malang-malang sedap wehhh...keh keh keh

1 ulasan:

Pipiyapong berkata...

nasib baik part gua main bola sedap tu real...