Ahad, 9 Ogos 2009

Terhiling-hiling ( kenapa pp macam ada hal sama padeli?)

kalau ukur ikut perangai diaorang ni macam kembar. ayat masing-masing sama. tak tahu sapa tiru sape. kalau padeli cakap faking, esok lusa pp cakap faking. kalau hari ni pp cakap hal murtabak tiga segi esok lusa padeli cakap hal yang sama. kalau main CM, bila pp cakap dia nak beli totti, aku boleh agak dengan tepat yang padeli beli pemain yang sama.

satu lagi perangai tak semegah yang ada pada diaorang ialah perangai terhiling-hiling diaorang. kalau ikut kamus dewan, terhiling-hiling ni macam hilangpunca, lembab, perangai tak serius, mandi tak basah, makan tak kenyang, sedikit cuai, malas pun ada, tak bersungguh, bola depan gol pun tak gol dan moody ikut drama. kalau hari tu drama tu sedap, maka sedap laa perangainya, kalau tak sedap memang diaorang buat hal.

perangai terhiling-hiling yang ada pada pp ialah dia memang tak reti nak menjaga perasaan kawan-kawan. sama laa cam padeli. sebagai contohnya aku kerana aku selalu menjadi mangsa diorang. petang bila time main bola, aku pun call dia suruh standby kat buai taman permai. dia pun cakap ok aku tunggu. lepas dia cakap ok aku pun naik motor pergi taman permai. bila sampai dia tak ada...apa kes? lagipun bola kekadang pp pegang, tak ada pada pp, padeli yang pegang. aku kekadang panas jugak tunggu sorang-sorang kat padang tanpa bola dikaki, kalau ada bola lain sikit.

jarak rumah aku dengan gelanggang permai tak sampai 5 kilometer manakala jarak rumah dia dengan gelanggang permai tak sampai 500meter. yang aku panas bila aku sampai, buai masih lagi kosong dan ini memaksa aku pergi ke rumah dia.

pergi umah dia satu hal, bapak dia korang tahu laaa. kasi salam pun kekadang cam tak jawab. pp pun satu hal, ada satu kes aku tgk dia still lagi duduk depan komputer bila aku sampai. 10 minit tadi dah pesan suruh tunggu kat buai. kekadang malas aku pergi rumah dia, aku selalu gak melepak sorang-sorang tunggu dia sampai. ada satu musim, dia datang dengan mulut penuh dengan cengkodok. terhiling-hiling sungguh. itu belum cerita hal dia bawak kereta dalam keadaan terhiling-hiling. ada satu kes, nyaris-nyaris ada cina nak langgar kereta kitaorang masa nak keluar satu simpang nak pergi tempoyang. dia kasi alasan tak nampak.

padeli lagi satu hal. sama jee cam pp, biasanya padeli lebih banyak terhiling-hiling dipadang bola. aksi-aksi dia buat kitaorang cam nak marah. ayat dia pun kekadang panas. ada satu hari pen dia jatuh kat bawah buaian. dia cuma ambik, selepas besusah payah ambik pen, sekali lagi pen dia jatuh bawah buaian. nampak tak moral of the story? pen yang diambik perlu diletakkan terus didalam kocek seluar atau baju. ini tidak belum letak dalam seluar dah jatuh sekali lagi. bila dah jatuh buaian kena stop. bila dah stop feel duduk atas buaian dah lari.

ada satu musim diorang ni berkerja jadi pembanci kat felda. apa benda yang diorang banci aku tak tahu. tapi aku syak pokok. ada satu hari semua budak tak pergi kerja. kira macam holiday laa. tiba-tiba ada gossip mengatakan padeli pergi kerja seorang diri. ini terbukti benar bila kitaorang terserempak dengan dia tengah isi minyak kat petronas untuk pergi kerja kat felda. so dengar cerita gaji padeli memang lebih selalu daripada kumprinx sama pp. aku sampai hari ini ingat lagi kes ni. kejadian ini membuatkan semua terhiling-hiling termasuk aku.

padeli dengan pp sama jee. dua-dua minat arsenal, dua-dua minat sama anak pengurus bank taman, dua-dua sama-sama maki majlis daerah lipis dan paling panas diaorang dua kalau pergi sembahyang jumaat kat masjid tempoyang style pun sama. pakai baju melayu sama pakai seluar slack takpun jean dan lepas tu seluar tu kasi lipat atas. padeli smart sikit pasal ada butang baju melayu berbanding pp yang tak berbutang. ini style kampung Keledek ke mana aku sendiri tak tahu...tapi memang bapoknya tak smart. yang gua hairan anak ustaz maiyudin pun boleh ikut sekali sama style diaorang ni...

ps: semua ini kisah benar.

8 ulasan:

Pipiyapong berkata...

Cilake laa woi. Main tuduh je..

j or ji berkata...

padeli pp. macam cinta sejenis

poyotito's berkata...

sedap cerita ni.

rahimin idris berkata...

klu aok tak reveal keh tak tau!

aida cy berkata...

suka-suka..memang jangkit la bace blog pp nih..boleh kenai satu kampung gayenye kalau layan..hahaha

abang mat tora berkata...

hahahahah lawak jeng!

Pok Li berkata...

Kembor kot

oranglidi berkata...

pipi terhiling? ahaha..

ade bond of kimiastry barangkali. tendang sikit bahagian dahi mereka.