Ahad, 23 Ogos 2009

Hal Buah Melaka

aku ke Pasar Ramadhan Cabang Tiga Kuala Terengganu semalam. suasana dia macam esok nak raya. jalan jem. orang Majlis Bandaraya ramai giler berkawal. kalau aku jadi datuk bandar mesti aku tangkap bangga dengan penguatkuasa Bandaraya. aku harap Yusof Haslam buat cerita hal-hal penguatkuasa lepas ni. ambik Fazura berlakon sekali. mesti orang-orang penguatkuasa bangga.

orang dah laa ramai. tempat parking memang susah nak cari. nak mencarut bulan puasa. disebabkan aku tahu satu jalan rahsia maka aku dapat satu parking belakang pasar cabang tiga.

sampai pasar orang ramai tak patut. H1N1 orang semua dah tak takut. kat ayam golek orang beratur macam nak bayar air kat pejabat pos. semua gembira petang tu. pak long, mak ngah, ayah de, tok wan, aki yang semua ada. semua memang dalam mode riang ria ramadhan.

aku pergi satu tempat yang jual kuih yang biasa aku beli,

" kak, onde-onde seringit " aku cakap sambil hulur duit

" onde-onde habis dik " kakak tu cakap style muka berseri-seri

" Habis! WTF! " aku cakap dalam hati

aku berjalan dari warung ke warung. cam celaka semua onde-onde habis. kenapa? kenapa? kenapa? kenapa orang suka makan onde-onde?

aku call bini aku.

" elo yang. onde-onde dah habis" aku cakap macam nak menangis

dalam on the way ke kereta aku nampak macam bende hijau dalam plastik. dari jauh jugak aku tengok ada sorang makcik dok belek-belek plastik hijau tu. bende tu tinggal 2 lagi. tanpa memikirkan perasaan orang ramai dan juga perasaan abang penguatkuasa aku berlari-lari anak ke sana. kalau orang tengok mesti syak aku tak puasa.

akhirnya ku mengenggam onde-onde tanpa melepaskannya. masa tu hati aku berbunga-bunga sambil bersiul-siul lagu dari Rahmat (Ekamatra) Hanya Segenggam Setia.

notakaki : jangan baca sangat cerita ini. memori murtabak tu memang ada, tapi bab-bab melarikan diri tu aku dah lupa. aku syak PP saja buat sedap cerita.

11 ulasan:

TUPAI berkata...

takkan onde-onde jadi memori bulan ramadhan??? "Karipap Mini" dah tak jadi memori ramadhan 2001 ker?

Pipiyapong berkata...

Ah pundek laaa..tak mengaku pulak.

Juan Nazlan berkata...

buah melaka? layan...

Bobo Brazil berkata...

semalam baru pekena. nikmat tak terkata!

pu3aan berkata...

onde2 punye hal pun leh jadi memori..??lagi..nak memorikan ape lagi..??memory card lum penuh lagi nih..
ehehhe..

j or ji berkata...

lu cepat cemas la ..wakaka.

paiseh berkata...

cabang tiga port murtabak laa brader. paling king semalaysia!

*uptown KT apa kabar? gua blom sempat mau ronda~

syaril berkata...

apa barang mkn onde2 time gini...,

Pok Li berkata...

saya suka pancutannya > He he he

mannmusa berkata...

buah melaka nama bahasa surat...
ganung kite panggil onde-onde...
klete pun panggil onde-onde gok...
tapi ada jugak orang pangi buah kekoh chaaii..

jaga2 kalu onde-onde nie buat sendiri kalau loghat gadoh gak makang duk tengoh panah-panah gak...netuk lidoh tu.....nisang panah wehhh

mannmusa berkata...

buah melaka nama bahasa surat...
ganung kite panggil onde-onde...
klete pun panggil onde-onde gok...
tapi ada jugak orang pangi buah kekoh chaaii..

jaga2 kalu onde-onde nie buat sendiri kalau loghat gadoh gak makang duk tengoh panah-panah gak...netuk lidoh tu.....nisang panah wehhh