Sabtu, 19 Jun 2010

ranjau sepanjang jalan berduri dan berliku di lipis


perkara satu

dalam banyak-banyak zaman, zaman menganggurlah merupakan satu zaman yang paling ngeri dalam hidup aku. masa tu duit tak ada. makwe pun takada, orang pandang serong dari mata kiri, budak-budak kecik selalu memainkan perasaan kita, rokok tengah naik harga sikit-sikit, idealisme dah berterabur kemana, sembahyang tak pernah nak cukup, hari terguris bila kawan-kawan datang lambat main bola dan macam-macam lagi.

tapi keadaan macam ni kekadang melahirkan satu perasaan yang 'true' bagi aku. tanpa tanggungjawab mutlak, tanpa paksaan atas satu undang-undang dan tanpa ikatan ukhwah/kemasyarakatan dan perhubungan sosial yang sangat mencengkam jiwa telah melahirkan satu bende yang aku rasa agak true untuk diri aku.

ini persoalan hidup. ada satu bende yang tiada orang lain mampu merampasnya dari kita. adakah itu satu kebebasan? adakah zaman menganggur dulu aku telah meraikan kebebasan kehidupan aku yang sebenar-sebenarnya?

perkara dua

zaman dulu aku ada buat satu zine. namanya neon. aku dah cerita banyak kali. siapa yang nak try baca boleh download kat sini. aku nak ucapkan tahniah dan syabas kepada dhani bilik pasal rajin gila tak patut macam pemain argentina. gua memang respek sama lu bro. aku berdoa agar ko ditemukan jodoh untuk kali ke dua dan ketiga. keh keh keh

perkara tiga

ok. aku malas nak cerita pasal bola. piala dunia tahun ni orang cakap tak meriah mana. aku tengok ok jee. tahun ni rasanya nak sokong belanda tapi orang kata belanda ni jahat sangat masa menjajah dulu-dulu. nak sokong england diaorang pun masa menjajah dulu jahat jugak, suka cakap koner-koner.

kekadang aku nak sokong jerman, tapi apa pulak kata orang israel dalam tagged aku. nak sokong jepun dendam tok nenek aku sama orang jepun ada lagi. blues betul. nak sokong spain lagi giler. jahat jugak masa menjajah dulu. sama jee dengan portugal.

ok. aku buat keputusan yang aku akan sokong pasukan mana yang orang kurang sokong. north korea boleh jalan. dia komunis jahat. ok. aku sokong new zealand. dengar mak mertua cerita orang new zealand yang bawa kereta kat sana baik-baik. tengok orang melintas jalan kereta dia kasi berhenti.

perkara empat

kuala lipis-tempoyang- rama rama besar - pontianak mengamuk - hantu jepun tak ada kepala - kacau budak mengaji - wcl 964 - baju fuck the kapitalisme - seluar rambu ramba- bawa motor laju-laju lepas tu langgar bonggol depan sekolah wan ibrahim - ambik korner secara slow tapi orang belakang cuak - main bola sampai maghrib - pretasi main bola tak pernah menurun-marah sama mahathir - dan tengok tv1 tv2 dan tv3 sampai muntah.

1 ulasan:

bebob berkata...

memang sangat ranjau,berduri dan berliku sungguh..
terima kasih kerana turut membaca bebelan gua..