Isnin, 28 Jun 2010

pilihanraya - 1 dari 3

hari tu mahathir kata sekarang masa sesuai untuk buat pilihanraya. bila orang besar dalam negara cakap macam tu semua orang cemas. aku jadi sedikit cemas. hal ni bukan main-main. letih jadi ketua tempat mengundi pilihanraya 12 hari tu tak habis lagi.

dalam satu sidang akhbar, aku tengok pm najib senyum dia melebar panjang. cakap pun macam suka. tanda-tanda nak pilihanraya macam dah dekat dari senyumannya.

lepas tu timbul cerita JI. universiti dikatakan jadi tempat budak-budak melatih jadi penganas Islam, ini memang cerita gempak. ini cerita lebih panas dari cerita budak rakan muda masuk jadi rela. orang pas jadi panas punggung.

tapi kenapa universiti? kenapa JI tak ambik budak politeknik? kenapa tak budak giat mara? kenapa tak budak-budak yang ambik kemahiran? kenapa tak ambik budak-budak yang sedang melatih jadi nurse sekarang? bersepah kolej swasta buat kursus nurse.

ambik budak universiti buang masa. diaorang pandai cakap je. hal teori memang banyak diaorang tahu bila suruh buat pengucapan awam sama mempegerusi mesyuarat diaorng jadi panik. berani satu hala. paling kuat diaorang salahkan kerajaan. yang takut sama kerajaan salahkan masyarakat. paling kodi banyak buang masa main facebook dan melalak kat wall.

bersambung

1 ulasan:

aku seorang picisan berkata...

siap bersambung pulak..