Jumaat, 11 Jun 2010

piala dunia dan art of war

gua pikir semua jurulatih bola baca buku art of war. kalau tengok suratkhabar hal-hal seperti pemainan hambar dan kecederaan pemain diperbesar-besarkan. hari-hari baca hal macam ni.

dalam peperangan salah satu strategi alternatif yang baik untuk mencapai kemenangan menakjubkan ialah dengan menunjukkan kepada musuh bahawa askar-askar mereka dalam bilangan yang sedikit. tengok dari depan askar sikit. tiba-tiba jadi banyak bila datang dari belah kiri dan kanan.

bola pun macam tu jugak. beritahu kepada media dunia bahawa permainan korang hambar. lepas tu kasi tahu pulak pemain utama cedera. biarkan moral pasukan lawan sedikit up dan terlalu yakin. bila dah terlalu yakin maka senang untuk memang lepas-lepas ni.

malaysia boleh tiru tentang hal ini. sepatutnya sebelum lawan china masa piala thomas itu hari kasi tahu satu dunia chong wei kena cirit birit. lin dan mesti main sambil lewa. bila dah lewa maka senang chong wei nak memang sama dia. ini tidak beritahu satu dunia misbun kena h1n1. cerdik tak patut.

orang kata pasukan yang 'bolok' atau kacau bilau selalunya memang piala dunia. pasukan yang main sedap dan steady biasanya tak menang piala dunia macam spain. gua target argentina. tahun ni messi dijulang sebagai wira piala dunia. lepas tu dia isap dadah dan kaki mabuk. jadi gemuk macam maradona.

gua target argentina.

Tiada ulasan: