Ahad, 24 Mei 2009

melayu tudung boleh!



bak kata fahmi FSF,

" gila sape tak kenal butterfingers? "

lepas habis spm tahun 1996. butterfingers keluar album 1.2 mg. ada satu hari gaji, abah aku ada kasi sedikit rm untuk belanja. dengan duit tu aku turun satu kedai kaset kat lorong and beli 2 kaset. 1.2 mg sama ziana zain. amoi kedai tu kata aku orang pertama beli kaset tue. entah betul ke tidak amoi kaset ni, dia pikir aku tak belajar strategi perniagaan ke masa belajar kemahiran hidup dulu.

musim 1996 bukan musim hardcore sangat. aku jadi true hardcore dalam era 1997-1998. musim tu jiwa pelbagai dan dengar semua muzik. punk, oi, ska, hardcore sekolah lama/baru dan sama nasyid raihan. metal tak dengar, seram.

aku start suka sama butterfingers bila satu musim tahun 1994/95 aku boleh terbang pergi gig kat KL dengan penuh semangat kerebelan. terbang/fly dalam istilah budak asrama ialah keluar dari asrama tanpa kebenaran cikgu. so aku terbang bukan sikit-sikit, tapi jauh sampai KL dan biasanya setiap 2 minggu sekali atau sebulan sekali. terima kasih kepada budak-budak kelas akaun 4/5 Cempaka yang cover aku. biasanya hari ahad jee aku tak ada.

satu hari pergi gig aku jumpa Rijal, kawan sekolah aku. masa tu dia tengah buat part time kat satu kedai kat puduraya. jumpa hari tu dan dia terus bawak aku balik rumah dia kat sungai besi. sejak dari tu aku jadi kamceng sama dia sampai sekarang.

dia dubbkan aku banyak lagu termasuklah demo butterfingers yang macam celaka bunyinya. kejuruteraan bunyi memang tak ada lagi masa tu. aku ada tanya rijal, ni band main apa ni? maka rijal cakap ini band budak-budak kaya nak jadi nirvana. rijal dubbkan aku banyak lagu termasuklah the bollocks, acab dan sebagainya yang aku tak ingat.

zaman piccadilly merupakan satu zaman yang syok bagi aku. masa gig semua campur. oi ada, punk ada, hardcore ada, metal pun ada dan indie. oag memang top masa tu. kumpul flyer gig merupakan satu aktiviti yang sedap macam kumpul demo dan zine-zine. zaman ni memang satu zaman permulaan aku untuk mengenali dunia underground yang nampak sedap bunyinya.

so bila album butterfingers keluar aku beli sebab nak tahu bende apa yang diorang jerit dalam demo dulu-dulu. lagi pun muzik diorang pun sedap jugak telinga mendengarnya.

bersambung nanti dengan cerita pengalaman buat zine 10 tahun yang dulu..

3 ulasan:

THECORESYSTEM berkata...

tak heran la 90% pengalaman sesama kita seakan2 sama/mirip..hihi...

pernah terdubb kaset yg sama berulang kali,memang abuse betul!

Huzaiba berkata...

video clip Yuna, cerita Butterfigger?

Fadzil berkata...

ko punye zine PE dan lain2 ada lagi dgn aku.. aku punye zine HAC dan lain2 pun ada lagi dgn ko, ye tak?? heheheh..
kire halal la kot...
fair trade...