Isnin, 19 Januari 2009

roti canai kuah ayam madu

meet uncle hussain menang anugerah juara segala juara lagu semalam. aku sebenar tak tengok pun ajl tapi dapat sms daripada staff aku dengan katanya,

" boss, band kawan boss menang ajl "

kawan? aku gelak sorang-sorang semalam. dalam meet uncle hussain aku cuma kenal taja je. gitaris dia. yang lain aku tak kenal. dulu masa zaman kanak-kanak dan hardcore gile tak patut taja dan kawan-kawan aku yang lain ada buat satu band hardcore namanya non-priority. so, sebab band member maka aku selalu follow laa diorang. masa tu taja main dram dengan band tu.

menjadi hardcore dulu cukup best. kalau ada dalam rm50 dah cukup ok untuk turun kl. masa tu tambang bas tak sampai rm10. pergi balik dalam 20. makan bajet laa dalam rm10. bab-bab penginapan jangan bimbang. kompas dalam beg aku memang menuju ke sungai besi. cuma kena standby duit syiling naik bas intrakota jee. bab-bab makan free, tambang free, penginapan free dan stuff free aku serah pada tuhan saja.

gig yang paling suka aku pergi kalau gig tu kat actor studio bawah dataran merdeka. bukan apa kos pengangkutan tak banyak sangat. sampai pudu, menapak makan nasik kat central market dan lepas tu menapak sikit ke dataran merdeka. aku cukup enjoy kalau aki weng buat gig kat situ, hardcore hardcore jugak, emo-emo jugak. bak kata orang, rock tapi jiwang. ada satu tempat kat area uptown, damansara syok jugak pergi gig kat situ walaupun jauh sikit. tapi aku pelik, walaupun selalu pergi uptown tapi aku failed pergi uptown bila bawak kereta sendiri. memori aku yang lemah atau samy vellu yang dah upgrade jalan ke sana?

gig paling jauh pernah aku pergi ialah kat johor. masa tu memang hardcore dalam darah aku la. berbekal rm 60 aku memang buat true berani naik keretapi pergi sorang-sorang gig kat jb. orang kata budak hardcore mesti kena pow dengan mat skin kat sana tapi aku bersyukur sebab tak ada pun mamat skinhead pow aku. mungkin skinhead lipis dah hello sama skinhead jb tentang aku. masa tu gua memang suka sangat dengan band-band hardcore macam basic right, chronic mas, net dan sebagainya. masa tu stompin' ground band dari singapore memang jadi pujaan laa dan masa tu lion city hardcore memang top tak patut. kalau ada budak singapore turun KL mesti kawan-kawan aku jalan bangga semacam dengan diorang. macam gamp jee bila pikir pasal dulu-dulu.kalau nak ditulis tentang scene underground memang tak habis satu malam. banyak sangat kenangan, banyak sangat isu, banyak sangat hal. tu tak masuk bab-bab politik underground. tapi manusia dalam scene underground tak 100% bodoh seperti tun mahathir kata dulu-dulu. ada laa banyak bende yang positive yang boleh di ambik. ha, tak caya?

yang penting bila ada gig kat kl, hameed restoran kat central market tu menjadi satu tempat lepak yang menjadi pujaan hati. apa kes? teh tarik dia sama roti canai kuah ayam madu. budak punk dan hardcore malaysia jee yang makan roti canai kuah ayam madu nie. kat singapore tak ada. percaya la.

" macha, kasi roti canai satu, kuah ayam madu banjir.."

" adik hardcore, itu roti canai pukul 3 petang juga ada. sekarang nasik beriani jugak ada..."

kalau ada orang bayar gaji aku untuk melepak kat hameed restoran dari pukul 8 pagi sampai 5 petang aku sanggup.

notakakis: gig kat bawah ni aku rasa masa 1 Mei 1999. workers of the world, unite and take lover! cari aku kalau jumpa. huhuhu


3 ulasan:

j or ji berkata...

kalau nak citer dolu-dolu...haii laa... kene carik korum balik,baru best citer!

actors studio dataran..gig pertama band aku, weng ajak..gila la..aku main balun je.menggigil!

pipiyapong berkata...

bukan lu ke kantoi dengan gua kat hameed tengah tunggu makwe? babi.dressing smart macam celaka..

Si Fakap berkata...

apek,

Serious! Lu buat gua terpaku sekejap. Teringat zaman lama Restoran Hameed.

"Mariii, Marii Masukk!"

:)