Khamis, 15 Januari 2009

itu penulis lirik juwie hidup lagi ke?

tiap tiap malam aku tidur lewat sekarang. musim pilihanraya semua tidur lewat. aku pun tak tahu kenapa diaorang semua tidur lewat. semua sibuk gantung bendera, lepak kedai kopi lama-lama, cerita pasal entah apa-apa. kalau tidur lewat kalau israel nak serang malaysia aku memang sokong laa. ini apa kes?

tapi best gak tidur lewat. tadi aku layan nostalgia muzik-muzik kat tv3. sawan beb. tiba-tiba jadi syok bila tgk shidee layan lagu jiwang dia. mak aku gerenti sedih jiwanya bila tengok zaiton sameon. kesian dia, lepas balik show boleh eksiden kereta yang lagi sedih anak dia meninggal.

masa kecik-kecik, muzik-muzik memang top up! kita orang siap lagi teka-teka siapa akan jadi juara bulanan. tapi biasanya sapa lagu dia yang hit minggu akhir mesti lagu dia jadi juara.

malam pertandingan akhir merupakan malam segala juara. malam tu haram melepak luar rumah. tv memang dah set. sapa-sape ubah mesti kena singgung. makan nasik kena awal. kain dan bunga atas tv kena kemas dan memang jadi tempat haram bagi kucing aku melepak. dulu kucing selalu melepak tidur atas peti tv rumah aku. tapi bila malam juara lagu memang dia kena cari port lain.

sebelum loloq glamer, mama juwie memang glamer tak patut. dia memang top up bab-bab tulis lirik. m.nasir glamer gak tapi aku tak layan dia sangat pasal rambut dia panjang. tapi aku tak tahu mana pergi mama juwie sekarang.

tulis lirik ni susah rupanya. orang yang banyak prosa kata dan banyak baca buku mungkin top up bab-bab tulis lirik. itu sebab m.nasir sedih gila bila loloq meninggal. aku yakin m.nasir memang susah tak patut nak cari pengantinya.

kangkang amy search memang susah nak lupa. tapi bila dia bawak isabella memang sawan tak patut rasanya. pasal rock-rock dulu syok? muzik dia. lirik dia. pasal musim sekarang tak ada band rock yang true? faizal tahir dia ingat dia rock sangat kee? rock dulu aku rasa true walaupun ada orang cakap search tiru satu lagu band rock popular dari barat. tajuk benda entah. tapi rock memang sawan masa tu.

aku paham dengan situasi dunia pada hari ni. paradigma manusia berubah. manusia zaman dulu paradigma dia tak sama dengan zaman sekarang. zaman mahathir mungkin lulus spm pangkat satu dah kira ok. boleh masuk universiti. sekarang nie kalau setakat 5a mungkin sakit sikit nak masuk U. orang sekarang bercakap pasal 9a, 8a, 10a dan 17a. zaman mahathir lain, zaman paklah mungkin lain dan zaman najib akan datang mungkin lain.

gitu gamaknya dengan muzik scene. zaman abah aku dia memang minat sama wayang kulit. zaman aku tiba-tiba punk rock meletup, zaman adik aku tiba-tiba dia jadi mat shuffle. zaman anak aku entah apa-apa yang muncul nanti.

entah lah, manusia yang suka berhibur atau kerana muzik itu untuk perubahan sosial?

4 ulasan:

Fir berkata...

pergh.. lu punya intro asal usul rock mmg menawan beb... gua jadi terkenang brader2 rock rambut panjang gitar kapok kat taman gua...

en_me berkata...

lirik habshah hassan pun best gakkks..

Tanpa Nama berkata...

Sdr/i,

Blog sdr/i telah di-link-kan didalam blog hub GERBANG TEMU MAYA @ GABUNGAN SUARA ANAK PAHANG - tanpa prejudis. Blog GERBANG TEMU MAYA ini telahpun di-link-kan didalam blog bug ternama PENGABUNG SUARA ini akan memberikan blog-blog dalam GTM mendapat lebih pengunjung.

Sila maklumkan jika sdr/i tidak bersetuju blog sdr/i dimuatkan didalam GTM untuk kami keluarkannya. Harap maklum dan terima kasih.

http://gerbangtemumaya.blogspot.com

nurleeta berkata...

salam.. FYI Mama Juwie baru pulang dari menunaikan fardu haji...