Isnin, 11 Oktober 2010

jatidiri

semua hal kena jatidiri. tak ada jatidiri memang susah nak in dalam hidup ini. jati ini jenis kayu yang kukuh, kuat dan keras. diri ni boleh kita maksudkan dengan manusia.

manusia dan kayu memang takleh berpisah jauh. semua hal manusia dari dulu sampai sekarang ada kaitan dengan kayu.

ini soal jatidiri manusia. banyak manusia yang jatidiri mereka lemah. hal ini disebabkan banyak perkara. contoh manusia yang lemah dan takada jatidiri ialah menyokong pasukan kelab luar negara. contohnya jenis manusia lahir kat kelantan, besar kat pahang dan berkerja kat terengganu tapi jadi barai sebab sokong liverpool.

ada orang kata orang tanah melayu tak ada jatidiri sebab dah beratus tahun kena jajah. dengan siam, degan portugal, dengan belanda, dengan jepun, dengan agam hindu, dengan agama islam, dengan orang champ, dengan cukong cina dan orang india yang jual karpet. sebab tu orang melayu tak ada jatidiri.

semua hal perlu jatidiri. scene bola, scene kamera, scene blog, scene fb, scene tabligh, scene cincin dan terbaru aku dengar scene berkahwin ramai pun kena ada jatidiri.

jatidiri bende yang real yang dah mati di tanah melayu.

3 ulasan:

Amira Amair The Poyos berkata...

baru ceq sedar..jatidiri ceq telah terhapus..
sekian..

j or ji berkata...

melayu=kayu?

syafiqxsaifullah berkata...

jati diri apa benda?
melayu tu sendiri xde budaya.
dok cedok budaya org.
letak. bangga kata budaya melayu.
beratus tahun dulu nenek moyang kita suka cedok-mencedok,
tiru meniru.
hasilnya?
kita takde originaliti.