Selasa, 14 Ogos 2012

Malam segala Malam Lepak

di malaysia kita ada banyak malam. ada malam merdeka, malam tahun baru, malam jumaat, malam raya, malam nisfu syaaban dan yang paling power ialah malam lailatulqadar kerana ianya lebih baik daripada seribu bulan. sah sah malam tu malam yang paling power.

tapi kita orang ahli ahli persekutuan hardcore kuala lipis ada malam yang kitaorang panggil "malam segala malam lepak". malam segala malam lepak ni merupakan satu malam yang aku rasa paling power sebab ia mengumpulkan kutu-kutu yang pernah menjadi kutu kat tempoyang. walau bagaimanapun kutu yang duduk diluar tempoyang seperti otam, ben dan ata juga diterima melepak kerana pernah main bola bersama.

biasanya pukul 11malam, semua dah gelisah nak keluar melepak. dikala semua orang sibuk tengok cerita melayu dimalam raya seperti senario dan misteri mimpi syakila semua kutu bergerak ke lokasi yang telah dijanjikan dengan perasaan yang tenang. ada juga keluar dengar target nak kutuk sape.

kekadang lokasi melepak tak boleh nak dijangkakan. ada satu musim tempat melepak yang biasa kitorang lepak ditutup sebab semua tokey tokey kedai balik beraya ke kelantan. masa tu aku takleh nak pegi betul. marah pun ada. ada ke patut pergi kedai beli air lepas tu melepak. kodi sungguh masa tu. tapi kekadang tempat lepak boleh tahan powernya. ada satu musim lepak kedai awek comel.

biasanya perbualan lepak kitaorang boleh jadi serius dan boleh jadi entah apa-apa. bab paling power bincang hal drama melayu. bab ni aku boleh pergi, ulasan-ulasan diaorang ni bijak-bijak. bab paling serius ialah hal bola, masa nilah padeli nak tunjuk dia punya pengetahuan am pasal arsenal. aku tak boleh pergi.

biasanya malam segala malam lepak ni kitaorang saling mengutuk. kira power laa sebab kata depan-depan. kalau kata belakang-belakang mengumpat namanya. biasa yang kerap kena padeli. tapi sejak dua menjak ni aku tengok padeli dah power buat counter-attack. biasanya dia punya serangan balas kena terus kat pp sama amar. biasanya amar kena teruk pasal dia yang paling kecik dan paling lemah dalam ramai-ramai. aku selaku yang paling tua dalam team melepak biasanya jarang kena attack.

so, berdebor jugak nak lepak pada malam segala malam lepak ni. aku ingat 4-5 hari ni semua ahli persekutuan dah bersiap dengan buku buku nota nak kutuk orang. bende-bende macam ni memang power tak patut. seorang ahli baru yang aku tengok boleh masuk ialah amat kiamat. amat kiamat ni jenis boleh melepak lama. cara amat kiamat berborak dan melepak dengan aku masa puasa hari tu nampak gayanya boleh pergi jauh.

aku harap tempoyang akan melahirkan lebih ramai kaki melepak macam amat kiamat. usaha murni dan positif yang dilakukan oleh pp dalam menjayakan misi melepak ni merupakan satu usaha yang boleh membangunkan manusia dengan lebih jitu dan beramanah. memang kena betul dengan tema NEON TERBIT,

" BERGAYA DAN BERWIBAWA "

Tiada ulasan: