Khamis, 20 Januari 2011

surat eletrik!

sebelum kemunculan laman-laman sosial yang ramai orang pakai sekarang ni, hubungan aku dengan email memang kacip. membuka email sejak tahun 1997 hingga tahun 2007 merupakan satu hal yang benar-benar mengujakan seperti menunggu posmen datang kerumah.

dari tahun 1997 hingga tahun 2000 hubungan aku dengan posmen betul-betul baik. kalau jumpa tengah pekan sari memang aku akan hai. kalau yang baik sangat tu siap tepuk-tepuk bahu. masa tu zaman jadi editor zine. menulis surat dan menghantar surat dengan duit beli zine + kaset merupakan satu hal yang sangat biasa. paling seronok bila surat yang mintak order tu dibalas dengan madu. paling madu aku tengok saha editor embrace zine. sekali hantar surat dengan aku dia sedekah 2-3 kaset, cd sama zine. nostalgia tak patut.

dalam tahun 1997-1998, revolusi teknologi maklumat sedang naik. masa tu hubungan aku dengan fakulti sains komputer memang kacip. masuk belajar UPM dulu aku dapat email UPM. nama dia d59208@telnet.upm.edu.my, lebih kurang gitu. masa tu hari-hari pergi situ cheak email. masa tu main email sedap dia macam bukak facebook atau laman porno sekarang.

lepas tu sebab straightedge sangat aku bukan email xvaskularx@hotmail.com. email tu khas untuk hardcore/punk scene. sebab ada x kat depan aku terima jugak sekali sekala gambar porno dalam email tu. hal ini kekadang bahaya dan kekadang sedap. tapi yang banyak kearah sedap.

lepas tu entah berapa banyak email aku bukak. vespamail.com ada, doramail.com ada, rocketmail pun ada, petmail pun ada dan macam-macam email masa tu. paling tidak aku rasa ada 10 akaun email.

lepas tahun 2007 penggunaan email makin kurang. orang semua dah main laman sosial. friendsterlah, myspacelah dan paling canggih sekarang facebook. sape tak ada akaun facebook kira kodi lah orang kata. kodi tu macam kicap masam atau kicap basi. pernah rasa kicap basi?

tahun 2011 ni aku nak start email balik. sesiapa nak beremail boleh email norhisham1979@yahoo.com. ini kira email rasmi. password email ini aku tukar sebulan sekali. kata orang yahoo password aku ni tahap paling susah sebab kekadang aku pun boleh lupa password email ni. harap korang boleh email aku. viva email!!!

terima kasih. selamat beremail.

notakaki : tulisan hari ini berkaitan dengan email.

2 ulasan:

Apit berkata...

ak xdk facebook relex ja hidup...x koda kodi pun...

Awwaab berkata...

baru berniat (hehe) nak hidupkan balik hobi lama... hantar surat menggunakan khidmat posmen..