Jumaat, 12 Jun 2009

Dari Flat Tempoyang ke Padang Tembak

Blok A Flat Tempoyang nak runtuh kata Pakcik Husin. Semua Runsing. Yang ada darah tinggi dengar cerita darahnya makin tinggi. Yang ada kencing manis dah stop minum teh kat satu kedai kat Tempoyang dan yang banyak duit mula pikir nak pasang pagar keliling rumah.

Aku pasang angan-angan nak dapat dapat satu bilik untuk aku. Bilik aku nanti akan aku namakan bilik revolusi. Revolusi YOT(youth of today). Aku taknak ganggu jiran sebelah kiri, kanan, depan , bawah dan atas dengan mesin taip klasik abah aku. Aku sedar mesin taip tu menganggu.

Revolusi bermula ditempat tidur. Selepas itu di bawa ke kedai kopi dan selepas itu ia dilaksanakan.

Punk Rock bukan satu revolusi. Ia ketidak sengajaan dalam kehidupan. Ia satu bentuk pelepasan atau pelarian. ESCAPTISM? my ass..Ia satu batu lonjatan. Punk Rock telah dilacurkan. Punk Rock adalah seperti kondom yang dibuang selepas digunakan.


Punk Rock adalah pemikiran picisan. Mahathir benar bila dia mengatakan Punk itu satu kobodohan.

Punk Rock satu devian. Satu bentuk kesalahan sosial. Ia budaya dagangan dari ketidak tentuan pikiran mental orang putih.

" Kita semua akan berpindah ke padang tembak. kerajaan ganti rumah kita kat sana. ada 3 bilik. kembar dua. "

" Macam banglo laa yeee.." ada suara kegembiraan

Semua orang suka. Semua orang pasang angan-angan. Semua boleh nampak padang tembak dari Flat Tempoyang. Yang tak nampak Padang Tempat naik sampai tingkat 4.

Ada satu musim. Golongan kebanyakan ini mengadakan lawatan sosial ke Padang Tembak. Hari-hari kami bercerita pasal perpindahan ke Padang Tembak

" Kami dapat rumah baru! Rumah baru! "

Kami semua gembira.

Satu Tahun-yang bercerita makin ramai

Dua Tahun- dah kurang sikit bercerita hal-hal Padang Tembak

Tiga Tahun - jarang dengan cerita

Empat Tahun - Cerita jadi hot balik pasal ada orang kata rumah kat sana tengah buat.

Lima Tahun & Enam tahun - Aku keluar Universiti dan masa tu dah ramai orang pindah slow-slow...

Sebelum pindah aku duduk dalam bilik sempit flat sambil berpikir tentang ketidakadilan dunia. Kapitalis memang bangsat. Sukom 98 berjalan lancar. Entah duit mana digunakan.

Patut la rumah kami lambat siap...

Aku lepak diberanda luar mengadap ladang getah dan bas cik mie.

dan aku menjerit,

" bodohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...."

...dalam hati pasal takut orang atas, bawah kiri dan kanan maki....

Notakaki: Flat Tempoyang merupakan satu flat untuk warga-warga kelas marhaen. Yang berduit duduk Aparment dan biasanya ada balkoni.

6 ulasan:

Pipiyapong berkata...

Macam cilake. Sedih sangat laa tu.

Penanam Sayur berkata...

Baru nak tinggal komen kata kata mendalam, tapi bila baca 1st komen tu, terus ilang kata kata. Heh

Xpuasati berkata...

BAik gua beli rumah yang dah siap... banyak rumah tgh buat, gua pun takut nak order... ada sesapa nak lelong rumah, lelong kat gua.. bagitau je harga bbape? sekilogram?

Basuh Baju berkata...

pipi wat org hilang mood..haha

Huzaiba berkata...

penulisan inilah yang kita mau

j or ji berkata...

hehe. punk itu satu status di malaysia.