Selasa, 7 Oktober 2008

cerita hari raya


raya tahun ni aku raya kuala terengganu. tahun lepas aku dah raya kota bharu. biasa laa dah kahwin. kita pandai gilir-gilir. tapi serius raya kat kuala terengganu tak meriah mana. geng aku tak ramai. jadi nak lepak sambil tengok gusti memang tak ada kaki.

2 hari sebelum raya aku balik kota bharu. macam biasa berbuka puasa bersama nenek dan mak ayah yang balik sana. baju raya dah beli, tapi jersey raya tak beli lagi. tahun ni aku memang ada hati nak beli jersi liverpool. sebelum tu memang beria-ria dah nak beli. dalam dompet memang tebal duit bonus. tapi bulan puasa keimanan cukup tinggi. apa cerita nak bawak kehulur kehilir lambang kasberg tue.

lepas buka puasa dan berentap winning eleven sesama adik beradik, kitaorang pergi ke wakaf che yeh. aku heran, dulu wakaf che yeh ni macam pasar malam kat bandar lipis jee. tak ada apa yang best. tiba-tiba meletup tak tentu pasal. apa kes? wakaf che yeh ni belakang rumah nenek aku jee. tapi nak cari parking memang satu hal yang membuat aku rasa nak menampar.

sampai wakaf che yeh manusia ramai tak patut. aku, jeman dan jeri terus membelah lautan manusia mencari sesuatu yang kita orang sendiri tak pasti. tapi tiba-tiba aku jumpa satu kedai jual jersey. tanpa berfikir dgn waras dan panjang aku terus menyambar satu jersey liverpool yang ada tulisan liverpool. brader yang jual siap tanya nak jersey liverpool cap apa? aku rembat 2 jersey liverpool, satu lengang panjang dan satu lenggang pendek, lepas tue satu jersey liverpool untuk jeman dan satu jersey chelsea untuk jeri. hampir ratus2 jugak jumlahnya.

ok. itu cerita 2 hari sebelum raya. cerita hari raya macam biasa. malam sebelum raya aku tak ada kerja. nak ajak member melepak diorang semua tengah jem kat bandar kuala terengganu. mydin dan giant kuala terengganu orang ramai tak patut. malam tu aku keluar cari majalah Apo? bumper super hari raya. dulu masa kecik-kecik setiap kali puasa dan hari raya, keluaran bumper puasa dan hari raya memang letup! lebih-lebih lagi majalah gila-gila. tapi sekarang tak menarik mana. semua jokes dia aku dah boleh tekel.

pagi raya aku kat kuala terengganu. lepas tu kita orang bertolak slow2 balik pasir putih rumah tok bini aku. lebih kurang petang-petang sikit aku balik kota bharu. sampai rumah nenek aku, semua orang macam tak ada. pakcik sedara sama jeman beritahu aku diorang semua tidur kat rumah mak sedara aku sorang lagi. so, aku pun terus ke rumah sedara aku. ah, semua dah tertewas. ini semua kes pulun nasik tak ingat pagi raya tadi. habis beraya kat rumah mak sedara kita orang terus balik rumah nenek aku then lepas tu pergi beraya kat rumah tok sedara kat kubang kerian. so aku boleh buat rumusan bahawa tahun nie aku beraya tak sampai 10 buah rumah sedara mara.

lepas puas berhari raya tiba-tiba datang idea pak sedara aku ciklan. kira punya kira semua sepupu dan sedara mara, cukup 2 team nak main futsal malam tu. apa lagi, walaupun games 1.20 pagi aku dah start pakai baju torres pukul 1100mlm. semangat tak semangat. rupanya semua sedara mara dan sepupu aku ni memang berbakat besar dalam bolasepak. adek aku jeman dan jeri memang berskill main. macam abangnya.

habis futsal kitaorang ramai-ramai ke kedai kopi yang ada astro. layan live liverpool lawan psv. apa kes jeri pakai baju chelsea bila liverpool shoot terus jerit sama-sama? apa cerita ciklan sama jeman boleh rasa nak muntah lepas main futsal?

memang beraya betul hari tue...pukul 4 pagi baru tidur....

2 ulasan:

sak berkata...

mana true pakai baju liverpool tulis liverpool kat depan

Dhani berkata...

oit. ko lalu depan rumah aku ko tak singgah pun yek. macam ni ah kawan... :(