Sabtu, 13 Disember 2008

sepak bola

zaman aku kecik awal 1990an orang kata zaman bolasepak malaysia sedang meleset. nama besar dalam bolasepak yang aku ingat masa tu ialah azman adnan. dia memang top masa tu. azman adnan ada cakap yang dia mulakan karier main bola dia masa main padang simen kat bawah rumah flat dia. start dari tu maka aku dan geng2 rumah flat tempoyang hari-hari main bola bawah rumah flat kami yang bersimen. masing-masing memang kaki keras macam simen. kalau main bola setakat sepak simen luka dan berdarah dah kira normal. masa tu semua nak jadi azman adnan. kalau shoot angkat tangan luas-luas macam azman adnan shoot gol.

halangan terbesar main bola rumah flat tempoyang ialah kitaorang selalu berdepan dan berkonvontrasi dengan geng-geng daun terup 400. ah, bakar dan the geng. korang bayangkan kalau main bola tak merempat? sekali sekala kalau tendang terkena geng2 400 memang bola kitaorang akan melayang sampai kebun getah kat bawah. nak bergaduh dan berlawan memang tak guna sebab kita orang budak kecik lagi. masa tu bawah motor tak ada lesen lagi.

kitaorang memang DIY tak patut masa tu. kalau bola hilang dan rosak. memang sanggup kumpul duit beli sendiri bola. kumpul duit sikit-sikit. kalau tak main bola dalam sehari memang hilang keceriaan bola kitaorang. hari-hari bercerita pasal bolasepak, kejap-kejap berangan nak jadi khairul azman, kejap-kejap nak jadi azman adnan, kejap-kejap nak simpan rambut macam matlan marjan. ada satu kes sebelum main bola boleh simpan angan-angan nak shoot gol macam hashim mustafa. pemain import? alan davidson, attapol sama piyapong je yang aku kenal. yang lain susah nak sebut.

serius beb, liga malaysia awal 1990 memang meriah tak patut. biasanya malam ahad dah kira malam yang berdebarkan bagi aku. dalam 830mlm dah ready depan tv. kerusi panjang aku dah tempah awal. kalau malam tu pahang ada masuk tv memang happy tak patut. kalau tgk stadium mesti penuh satu stadium.

tapi sekarang apa kes semua minat sama liga english? dalam pikiran aku kita semua dah kena tipu. korang semua tahu betapa lajunya diorang main. lepas tu kita nak harapkan pemain kita yang stamina tak seberapa nak main macam dalam liga english. gila apa. sebab tu kita rasa tak syok dan menyampah bila tengok malaysia main. realitinya liga english telah menjajah minda orang orang kita. padeli dan pp, entah dari kampung hulu lipis mana tiba-tiba boleh sokong arsenal. apa kejadahnya diorang ni. nak kata diorang lahir kat arsenal tak jugak, belajar kat arsenal ke, macam mana diorang boleh sokong arsenal. tak ke mangkuk namanya. adek aku jeman tiba-tiba sokong sama liverpool, syok sendiri, kalau tanya liverpool kat england belah mana mesti tak tahu jawab. banyak sangat penjajahan liga english dalam kotak pemikiran orang-orang kita.

bila malaysia kalah sama vietnam dan thailand ramaia giler orang kutuk. cakap main tak kemas laa, passing tak steady laa, sistem tak ada laa. kesian beb pemain-pemain muda kita. relaks laa. bagi diorang peluang lagi. paling kuat pun kasi tukar jurulatih. budak2 muda jangan kita kutuk sangat beb. sabar..sabarkan separuh dari iman.kalau tak dapat main macam dalam liga english pun tak pe. dapat main macam liga itali B pun dah ok. aku rasa pemain bolasepak kita pun terjajah mindanya dengan liga english. sudah-sudah laa liga english tu. kita layan liga yang sedang-sedang sudah laa. sudah laaa...kita perlu sokong malaysia untuk kelayakan piala asia yang seterusnya...peace

woi, korang tak sedar kee?

3 ulasan:

pipiyapong berkata...

ah taik laa apex..lu punya liverpool simpan mana?

apeiz berkata...

bkn pe... player kte cm x de otak...
diorg ble ats pdg je...
cm blur je beb....
mmg r diorg x leh nk dbndgkn ngn org puteh nun jauh d sane..
tp kalo ngn s'pore pon klh....!!!
pehal ni....
mmg x leh jln r...

j or ji berkata...

sebbaik aku memang lahir kat manchester..phew!