Ahad, 18 Mei 2008

astro ceria bukan untuk kita saje tapi untuk mak bapak juga...


sejak anak aku damia reti tengok TV telah berlaku satu sindrom yang aku namakan tak-suka-suka-tak yang berlaku dalam diri aku. balik jee ke rumah dalam pukul 6 petang confirm wajib sewajib-wajibnya untuk buka astro ceria. aku dah kira master dalam melihat jadual perjalanan program astro ceria. kalau tom tom bak tue aku rasa aku boleh hafal skrip2 yang dia akan tuturkan. kalau cerita ninja boy tu aku boleh cerita kat anak aku apa yang dia buat lepas nie. itu belum lagi cerita pasal skrip din beramboi dalam telematch dan si mat dalam kampung boy. aku rasa macam terer sangat dan kalau ada pertandingan hafal skrip aku yakin kalau aku tak dapat nombor satu aku mungkin dapat nombor dua atau tiga. percaya laa...

anak aku memang fanatik sungguh dengan si aznil dalam tom tom bak dan rancangan anak-anakku. fanatik sehingga boleh menyepahkan ruang tamu dan melakukan aksi mengulingkan diri. tahniah pada aznil kerana aku yakin dalam tempoh 20 tahun atau 30 tahun lagi dia akan kekal sebagai pengacara paling popular. budak budak kecik dah reti sebut nama dia. korang bayangkan kalau aznil dalam tempoh 20 tahun lagi ada cita-cita dalam politik dan aku berani kerat jari dia akan menang punya. percaya laa....

kerana isteri aku mempunyai kaedah psikologi yang lebih hebat dari aku maka secara tak langsung dia berpeluang untuk menonton rancangan kegemarannya iaitu Konsert akademi fantasi dan juga rancangan drama tv yang baru saje habis iaitu Bella. macam mana kaedahnya aku malas nak belajar kerana confirm sejak anak aku damia reti tgk tv aku memang tak ada peluang untuk menonton berita utama, berita jam 10, berita bernama, CNN dan sebarang jenis berita. apatah lagi rancangan gerak khas, siaran langsung bola epl, movie-movie dan segala yang lain. tak ada harapan langsung. so sejak dua menjak nie aku rasa aku merupakan seorang manusia yang kurang mempunyai pengetahuan am yang banyak lebih-lebih lagi dalam bab-bab ramalan cuaca...serius...percaya laa korang...

secara tak langsung TV ada peranan dalam pembentukan nilai-nilai kemanusia. TV sudah menjadi satu faktor penting dalam memanusiakan manusia. sebagai contoh, air sirap merupakan satu alat yang penting dalam membuat helikopter. apa kes air sirap dengan helikopter? kerana tanpa air sirap tukang buat helikopter tidak akan dapat menyiapkan helikopternya. macam tv, tanpa tv mungkin manusia tidak dapat dimanusiakan. sebab tu, sampai hari nie elemen-elemen keTVan bertapak secara tidak langsung dalam diri manusia. percaya ke tidak? cuba korang cheak diri korang...kalau sehari tak sebut pasal TV mesti tak sah. contoh ayat, " kau tgk tak tv semalam...bla..bla...bla..."

hidup ini memang kelakar. kalau tak percaya korang tengok JUST FOR LAUGHS hari-hari di astro ceria...

3 ulasan:

pipiyapong berkata...

gua steady je 8 bulan tak tgk tv beb..

ammosham berkata...

rumah lu tak ada tv ke apa?

j or ji berkata...

anak gua asal nampak bas sekolah je terus jerit "geng bas sekolah!"