Selasa, 15 Mei 2012

Cikgu Apek

Habis je belajar dulu entah macam mana aku dapat rezeki power. Menganggur tak lama aku dapat jawatan menjadi guru sandaran tak terlatih(GSTT). Memang power. Pertama kat sekolah menengah cina aku tak ingat Nama Dan yang kedua sekolah orang kaya haji. memori paling banyak ialah kat sekolah orang kaya haji.

Orang kampung kalau jumpa aku mesti Tanya,

" aok kerja macam mana? Ok dok jadi cikgu?"

" cikgu sandaran je...dok menyandor jee kat kerusi..."

Masa tu Internet memang takada kat sekolah. Di masa lapang sebagai punk hardcore waktu lapang digunakan untuk baca zine Dan balas Surat peminat. Giler sedap masa tu..masa memang berkualiti. Scene melepak dengan cikgu cikgu memang taraf tinggi macam cerita Hal buat rumah, hal tukar kereta sama tukar nak balik Kelantan. Aku memang tak go langsung sama scene bual macam ni. Isu anwar pun hangar jugak tapi aku ok jee masa tu sebab aku masa tu memang into scene anwar.

Jadi cikgu ni cabaran dia tinggi. Macam aku mengajar matematik biasa. Kelas paling power aku ajar tingkatan 2...paling rileks tingkatan 1...paling Susah kelas orang asli...mencabar betul. Adil lelaki siti nurhaliza entah siapa Nama aku ajar...sebab dia anak polis aku kasi markah tinggi sikit kat dia. Senang sikit dia beritahu siti yang aku ajar dia.

Memori paling power ialah aku jadi jurulatih bola baling lelaki Dan perempuan smk orang kaya haji. Dah laa tuan rumah, kalah pulak tu buat malu gua ada. Paling letih bush Sukan sekolah, tak pasal2 aku kena buat Padang.

Tapi kenangan paling sedih Dan buat aku rasa punk betul bila Ada pelajar awek Tanya aku,

" cikgu Apek, saya tengok cikgu ni pakai baju kerja dua hilang je. Biru dengan kuning..cikgu takada baju lain ke?"

Cikgu punk habis!

2 ulasan:

ain wahida berkata...

from temerloh?
:)

mas asmar ashraf berkata...

Cikgu punk habis!