Jumaat, 30 Oktober 2009

PerseKUTUan dan Jimmy

ada satu musim 1996 kalau tak silap aku ada sebuah keluarga daripada Austalia tak pun new zealand lepak kat taman permai selang 2 -3 dengan umah padeli. masa tu aku duduk flat tempoyang lagi. di sebabkan jarang balik lipis sebab study oversea kat kulim aku terkejut jugak tengok budak-budak flat aku sama dengan budak taman buat rumah atas pokok kat tangki air.

anak mat salleh tu namanya jimmy dan salah satu aktiviti dia main rollerblade kat taman futsal kitaorang. masa tu amin, kakak amin nojah, padeli, sama aku selalu jugak melepak berborak dengan jimmy ni.

kat situ kitaorang belajar bercakap orang putih. paling berani padeli, kekadang ditanya soalan-soalan yang susah macam,

" jimmy how are u? mastubate today? "

tak pun

" do you eat pig jimmy? best?" sambil tunjuk ibu jari

dan macam-macam lagi. kalau nak ikut memang padeli sama amin memang kacip giler sama jimmy. kekadang aku dengar padeli dia punya bunyi english macam orang-orang blah australia sana.

masa tu pp memang tak ada, dia study oversea kat kuantan. sebab tu bahasa orang putih padeli lebih bagus daripada pp dan sebab tu aku pikir pp dia memang tak berani nak tulis blog dalam bahasa english. kalau dia tulis dalam bahasa english aku sanggup bayar rm10 untuk satu perenggan kat dia. entah english dapat berapa dalam spm aku tak tahu.

sekarang ni jimmy entah lepak mana. mungkin dah jadi orang besar kat sana. silap-silap dia dah buat buku pasal pengalaman dia kat lipis. harap-harap dia tak tulis pasal kelincahan aku bermain bolasepak dulu, nak tulis pasal kebangkuan padeli main bola aku tak kisah.

ps: sehingga sekarang aku tak jumpa lagi mamat jimmy ni dalam facebook. mungkin dia tukar nama lepas masuk Islam agaknya.

Khamis, 29 Oktober 2009

Nomos dan Dike

kisah dalam surat khabar melayu semalam mengenai seorang ibu yang membunuh anaknya akibat kemiskinan kekadang tak lojik untuk didengar dalam keadaan negara yang akan ada sebuah pasukan dalam F1.

ibu muda tersebut dilaporkan membunuh anaknya kerana tidak tahan dengan tangisan anaknya yang mahukan susu, oleh kerana tidak mampu maka dibuahnya teh untuk anaknya. dilaporkan juga ibu tersebut telah ditinggalkan suaminya, mempunyai 3 orang anak, mempunyai pendapatan hasil dengan membungkus serai sebanyak RM2 sekilo/segram(tak pasti) dan kejadian ini berlaku d Kota Bharu, Kelantan.

kemiskinan adalah penyakit sosial yang berlaku sejak dulu dan mungkin akan terus berlaku sampai bila-bila. adakah ibu muda ini tidak mendapat keadilan sosial dalam hidupnya? adakah dia tidak menikmati hasil-hasil daripada dasar-dasar negara? adakah Pengerusi JKKK/Ketua Kampung disitu tka buat kerja? tidakkan pejabat kebajikan masyarakat membuat kerja? apa kerja YB DUN dikawasan tersebut? kenapa dah tahu miskin maka tiada bantuan untuknya? adakah masyarakat disitu tidak prihatin tentang nasibnya? kalau dia miskin kenapa dia tidak cari kerja di Tesco, mydin, giant dan pasaraya lain yang bersepah di Kota Bharu?

bak kata Aristotle, manusia bila sempurna dia adalah lebih baik daripada haiwan-haiwan dalam dunia ni tetapi jika dia tersisih atau tergelincir daripada nomos(lurus) dan dike(jujur) maka dia lebih teruk daripada haiwan-haiwan di dalam dunia.

ketidakadilan sosial merupakan satu yang menyedihkan.

Rabu, 28 Oktober 2009

Majlis Pertunangan

sejak dua menjak ni aku tengok orang bertunang dah lain macam. adik aku dua-dua orang hari tu dia punya majlis pertunangan macam style orang nak berkahwin. siap order kanopi lagi. dia punya cara masak pun panggil makcik ros. yang aku panas siap mak andam datang rumah hias muka. nenek aku yang dari kota bharu geleng kepala tak sudah.

adik ipar aku nak bertunang sabtu ni. persiapan aku tengok macam ganas jugak. kehadiran pihak lelaki ada dalam 13 buah kereta. ramai tak patut. 2 -4 hari ni sibuk tengah siap macam-macam. mak mertua aku lebih menghala pada hal-hal masak. cara beli barang macam nak kenduri kahwin dah ni. aku syak ada dalam 30 kereta akan parking kat area rumah mertua aku. harap-harap tak ada usaha untuk jemput RELA kawal lalulintas area rumah mertua aku ni.

ada satu musim aku tengok orang yang nak bertunang siap gantung banting. bab tu aku dah kagum. bini aku cakap ada jugak orang nak bertunang siap order pelamin. harap tak ada orang buat kad jemput ke majlis pertunangan.

dunia ini berubah dengan laju. kalau tak ikut laju nampak sangat kita ni kodi. kalau orang bertunang tak buat betul-betul nampak sangat kita ni ketinggalan bas. orang sekarang mana pakai tm net, kapasiti kelajuan 51.2 kpli(betul entah tidak) dah tak pakai. orang semua pakai broadband, yang kaya sikit pakai blackberry. hari-hari boleh main facebook. hari-hari boleh lapor bende yang kita buat. kalau tak ada facebook memang kodi sekarang.

sudah, esok hari khamis. gua memang malas betul nak pakai baju batik.

ammo poto

salah satu bende larangan yang mak aku tak kasi aku pegang masa kecik ialah kamera. katanya aku selalu ambik gambar mengarut dan membazirkan filem. ada satu musim kat flat tempoyang aku telah mendatangkan kemarahan mak aku dengan menangkap gambar burung yang sedang terbang, bas pakcik mie, try zoom pokok getak kat belakang rumah, ambik gambar rumah kakak kumari, ambik gambar siku aku, kasut sekolah yang telah dikapurkan dan sebagainya. sampai hari ni kalau dia tengok aku pegang kamera hal-hal macam tu yang selalu di ungkitkannya.

aku memang gemar tangkap gambar. tapi sebab kamera yang gantung kat leher ni mahal sangat dan harganya boleh beli motor maka baik aku beli motor. tapi bersyukurlah pada tuhan kerana minat-minat anak muda dan tua tentang kamera gantung kat leher ni semakin ramai maka secara tak langsung kamera ni dah semakin murah. terima kasih kepada keprihatinan kapitalis dalam hal ini.

tapi kamera dslr bukan jenis kamera yang boleh buat main-main. ini semua tentang fizik. ini semua tentang cahaya. dulu cikgu fizik aku kata cahaya ini bergerak lurus, tapi ada cikgu matematik kata cahaya ni bengkok sikit. wtf! disebabkan masa spm fizik aku dapat 7, maka 2 bulan pertama menggunakan kamera gantung leher ni aku cukup cool dengan mode auto. tapi lepas belajar sedikit sebanyak dengan internet diselang seli dengan laman web kat ning.com maka sekarang aku tengah ambik gambar dalam mode AV.

ok. malas dah nak cerita. nanti sambung dengan gambar model-model aku.

ps: terpegaruh dengan adegan gambar bercakap lakonan ibrahim pendek. cerita bende entah...bujang lapok ke apa...

Selasa, 27 Oktober 2009

hal gua

1. bini gua tengah periksa kertas budak-budak pmr sekarang. sebab bende ni rahsia besar kerajaan malaysia gua memang tak pegang dan sentuh langsung kertas peperiksaan budak-budak ni. so sekarang ni gua dalam mode senyap. nak menaip pun takleh sebab bunyi keyboard ni kuat semacam. nak pasang tv kuat sikit pun takleh takut ganggu bini gua punya konsistasi. so sekarang gua tengah rasa nak baca buku dan kekadang pikir bahawa solat hajat yang ibubapak, cikgu buat kat sekolah itu hari sebelum peperiksaan salah satu dia punya objektif ialah untuk kasi cikgu-cikgu yang periksa kertas ni tenang sikit jiwa dia...

2. isu 'gua-lu-lu-gua' yang gua baca dalam satu blog ni buat gua gelak. yang gua heran semua orang macam puja sangat di pp tu. pergi laa. setakat blog taik idung masin macam tu nak gaduh dan kecewa sebab kena plagiat boleh pergi jalan-jalan klcc laa. yang gua tau padeli yang bersalah sebab dia ajar pp cakap lu-gua-gua-lu. tak senonoh perangai

3. faking facebook. gua dah boring...

Ahad, 25 Oktober 2009

hal-hal bola lagi


semalam buat kali kedua dalam tahun 2009 aku ke stadium. tengok bola ramai-ramai. itu hari dah layan negeri sembilan. semalam lawan selangor. orang memang ramai tak patut. mula-mula aku rasa menyesal pulak datang tengok bola sebab dapat tahu ada live kat tv. tapi masalahnya aku dengar cerita sehati berdansa dah start. kalau aku layan bola sorang-sorang ini akan mendatangkan blues pada kaum ibu.

start wisel pertama sampai wisel penamat masa tambahan aku berdiri. kepenatan berdiri disamping asap rokok yang menerjah muka buat aku rasa tak syok tengok bola kali ni. rasa nak marah pada pembuat stadium yang runtuh pun ada sikit-sikit. selain daripada tengok bola, kebanyakan penonton merasakan kecewa dengan keruntuhan stadium. kata diorang, kalau tengok kat stadium baru tak ada laa berdiri macam ni.

terus terang aku katakan bahawa permainan terengganu semalam tidak laa sebagus selangor kalau disimpulkan dari minit pertama sampai minit terakhir. penyokong selangor yang datang sepatutnya berbangga kerana pasukan selangor bermain dengan begitu sedap sekali bagi aku. mereka mengawal bola, melakukan beberapa gerakan dan percubaan yang menarik. tak macam terengganu. hilang punca dan menimbulkan caci maki penyokong sendiri.

disebabkan tak dapat tempat duduk, aku menonton dengar rasa tak begitu seronok. asap rokok, dahaga tekak dan rasa lapar membuatkan feeling tengok bola tak ada. nak tangkap gambar pun penyokong lain ingat aku wartawan sinar harian.

bagi aku masih ramai orang malaysia yang sangat sayang pada negeri mereka dan menyokong pasukan bolasepak mereka. lihatlah kelantan, dimana-mana pergi ada saje penyokong mereka. lihatlah pahang, kat stadium darul makmur sendiri pun susah nak penuh, macam masjid-masjid di waktu maghrib. nak dapat 2 saf pun sakit.

bagi aku, peranan pengurusan persatuan bolasepak negeri memainkan peranan utama dalam mengembalikan semangat penyokong-penyokong bola. contoh terbaik boleh dilihat dalam pengurusan pasukan selangor dan juga kelantan. anuar musa yang mentadbir persatuan bolasepak negeri kelantan banyak menyumbang kepada kemajuan bolasepak negeri kelantan daripada pelbagai sudut.

tidak dapat dinafikan bahawa wang memainkan peranan utama dalam kejayaan sesuatu pasukan tapi bagi aku wang bukan segala-galanya. profesional pengurusan persatuan, profesional pemain dalam pasukan, kritikan positif media dan reaksi penyokong memainkan peranan utama dalam kejayaan sesebuah pasukan.

aku ambik keputusan untuk menyokong saranan YB Raja Ahmad Zainudin supaya kita benarkan kembali syarikat-syarikat rokok taja pasukan-pasukan negeri. apa salahnya Dunhill kembali menaja pasukan seperti dulu-dulu. semua orang isap rokok dan cukai-cukai rokok yang banyak kerajaan kaut digunakan untuk pembangunan bolasepak negara. nak harap hasil keuntungan riba dari bank-bank macam tak sedap hati. nak harap cukai dosa dari arak dan judi rasa cam tak sedap hati dua kali. so aku pikir syarikat rokok memang layak dan terbaik untuk kembali support liga malaysia.

so, aku ingin menjemput kawan-kawan negeri sembilan seperti ateng, mike neraka dan jorji untuk datang ke Terengganu untuk tengok bola separuh akhir nanti. datang boleh tidur rumah aku tapi kalau datang satu bas memang tak dilayan sangat.

notakaki : kalau ultraman tak gaduh dengan raksasa itu hari memang sedap tengok bola kat stadium baru.

Jumaat, 23 Oktober 2009

Terengganu lawan Selangor

" zul, sabtu nanti bawak mercun. aku nak baling kat amri yahyah. "

aku sms budak pejabat aku sambil bersiul-siul dan dendam tak tentu pasal sama amri yahyah. apa entah dosa dia kat aku.

Khamis, 22 Oktober 2009

airmata anfield - ampunkan mak, kassim!

" kalah 4 kali berturut-turut tak bermakna kita akan kalah untuk kali ke-5, sabarlah kassim.." rafa 'selamat' benitez

Selasa, 20 Oktober 2009

Bahasa Mempermainkan Perasaan

tahun tu tahun ke 2 atau ke 3 aku berada di Terengganu. Mula-mula aku ada hajat dan pindah dari Terengganu tapi bila pikir-pikir tentang syoknya layan pantai maka aku ambik keputusan untuk rilek-rilek dulu.

satu hari aku pergi mesyuarat kat Kg. Teluk Ketapang, Kuala Terengganu. Kalau korang nak tahu kg ni sekarang terkenal dengan projek homestay. kalau sesapa nak merasa melepak homestay boleh try tengok laman web ni.

Masa tu satu malaysia sibuk dengan program PKSN (Program Khidmat Sosial Negara). aku dengar cerita program Latihan Khidmat Negara (PLKN) model dia ambik dari program PKSN. so aku tak kisah sape punya model. janji kerja jalan siap.

so kita orang pun bincanglah pasal aktiviti-aktiviti yang yang budak-budak(peserta) akan buat selama 4 hari 3 malam di kampung tersebut. sampai satu part pengerusi majlis iaitu Cikgu Mie berkata-kata,

" masa program gotong royong ni, kita akan mintak para peserta ni letak kerek disepanjang jalan utama kampung ni "

" WTF!" aku menjerit dalam hati. masa tu aku dah kagum giler pasal aku pikir diorang nak tanam carrot tepi jalan. memang sepanjang hidup aku tak pernah lagi aku tengok orang tanam carrot dalam apa-apa program. paling gemilang pun tanam anak pokok kelapa.

" kita akan mintak budak-budak ni cat kerek yang ditanam di tepi jalan. nampak lawa dan saya percaya lembu tak akan makan bunga yang kita tanam dalam kerek tersebut " sambung cikgu azmi

" faking! apa kejadahnya semua ni " masa tu aku dah keliru. perasaan keliru bermain-main di dalam hati seperti syaitan.

" mie, bende kerek tu. ko tahu tak? " aku tanya member aku jaimi yang duduk tersengih-sengih macam faham bende yang diorang borakkan tu. aku bukan apa, jaimi ni kira orang kampung aku jugak. dia budak jerantut.

" tak. aku tak tahu." jawab jaimi tersenggih-senggih

aku panas betul masa tu. rasa macam nak angkat tangan tanya soalan.

tapi aku ambik keputusan ikut tersengih-sengih macam jaimi, angguk-angguk dan bermain dengan janggut macam orang tua menerima pinangan anaknya.


*

*

*


pada hati kejadian baru aku tahu kerek tu macam telaga kecik. memang diorang letak bunga dalam telaga tu. kalau diorang tanam carrot jugak masa tu memang aku tabik spring sama orang kampung situ.

ps: kalau korang pergi kg Teluk Ketapang mesti korang jumpa kerek tersebut. pergilah melancong!

negara jahanam kerana manusia obes!

kerisauan tun mahathir tentang masalah obesiti yang melanda negara sebenarnya amat disokong sangat oleh aku. ini semua salah liberalisasi pemakanan yang melanda negara. open house mesti ada sate. kalau tak ada sate memang kodi sangat orang yang buat open house tu. mana-mana menteri yang tak buat sate masa open house senang-senang orang cakap YB cap ayam.

mahathir bercakap betul kali ni. sebab tu aku sayang sangat kat dia. sayang aku pada mahathir kerana dia telah meliberalisasikan pendidikan satu ketika dulu. orang melayu kaya kerana liberalisasi pendidikan bawah mahathir. semua orang boleh buat kolej. semua orang boleh buat instituti pendidikan. walaupun dapat gred 3 atau 4 dalam spm diorang semua boleh masuk universiti.

sebab tu kat mydin ramai tukang wang dan tukang susun barang ada ijazah belaka. paling koman ada diploma. musim sekarang siapa tak ada diploma memang kodi giler. tak percaya try tanya budak-budak yang kerja KFC sekarang. silap-silap yang tengah buat ayam goreng tu ada ijazah dalam bioteknologi kimia.

susahlah manusia obes. jangan kamu tangisi kejadian kamu. kegemukan kamu adalah beban bagi kerajaan. kamu tidak biasa mempertahankan negara. aku benci kamu manusia obes. kamu menjahanamkan negara. kamu merugikan negara. ramai pemimpin dan bekas pemimpin sedih dengan kamu. kamu hanya mengembirakan pakcik-pakcik restoran sahaja.

bersenamlah semua!

ps: www.unamerican.com ( sejak kenal internet pada tahun 1997, inilah laman web yang aku tengok sampai sekarang. yeah, power to the sticker!)

Isnin, 19 Oktober 2009

Politik Seni Yang Serba Mungkin

gambar ini jelas menunjukkan aku tidak memakai baju melayu dan aku lebih muda daripada Datuk Idris Jusoh. Nak menangkap gambar dengan pemimpin melayu ni debor dia macam nak tangkap gambar dengan Mawi.

ps: gambar siri berjalan di PWTC boleh ditengok didalam facebook. Power to the people!

Jumaat, 16 Oktober 2009

Hal-Hal Melayu Baru

Di sebabkan Tun Mahathir pergi perhimpunan Agung UMNO tadi dan Tun Abdullah tak pergi maka secara autonya aku akan menulis macam Mahathir.

1. Semalam aku interview kerja. dengar cerita nak pakai 20 orang tapi interview sampai 2000 orang. apa kejadahnya ni? kalau interview 2000 orang nak pakai 500 orang pun dah kira ok. Lepas dengar cerita tu aku start baca Utusan Malaysia balik. Apa kes nak interview baca surat khabar orang putih? mana perginya melayu?

2. Tiba-tiba sebelum masuk interview aku jadi panik. macam celaka perangai. Perangai pelupa dia macam style kita cari kunci kereta atas meja sedangkan kunci kereta tu dah ada kat tangan. Macam mana aku leh lupa nama menteri belia? Soalan yang diberikan semuanya kacang-kacang tak patut. menyesal jugak aku baca Perintah Am, hafal Arahan Perbendaharaan sama semua jenis arahan kerajaan. Nak ambik PTK tak ada laa macam ni sangat.

3. Paling haru lepas interview. aku kata kat pakcik teksi aku nak pergi Novotel Hotel . cina teksi tu boleh rileks hantar aku ke Novo Hotel kat alor. nasib baik orang melayu bukan jenis manusia yang racist. orang melayu je yang betul-betul manusia yang tak ada sifat perkauman. kalau dah perkauman mesti aku dah kutuk gila-gila cina teksi tu.

4. tapi bagus jugak dia salah hantar. sekurang-kurangnya aku dapat menapak dari Novo Hotel alor ke Novotel Hotel. tiba-tiba aku rasa kalau aku dapat kerja kat KL aku mesti sihat. sebab sejak dulu aktiviti menapak di KL merupakan satu aktiviti biasa yang wajib. setakat menapak dari Pudu sampai CM dah biasa sangat. dari CM pergi Pertama/Sogo memang no hal. Menapak dari Dataran sampai pulapol pun bukan hal besar sangat. Cuma menapak dari CM ke Zoo Negara tak pernah buat lagi. so aku pikir kalau setahun kerja KL mungkin aku kurus.

5. tadi aku pergi PWTC. orang memang ramai. orang sana ramai sampai aku tengok ada sorang kakak wanita sama adik puteri boleh jalan berlaga kepala. apa kes?

6. Kuala lumpur dia punya kereta terlalu ramai. ramainya kereta ini membuatkan aku tak syok nak datang lepak KL atau bersiar-siar kat sini. sebab tu aku lari ke terengganu. sebab tukar di terengganulah maka aku jarang dengar ayat BANYAK. boleh kata orang terengganu guna perkataan ramai. lembu ramai, lalat ramai, kereta ramai dan sebagainya. perkataan banyak hanya didengar bila kita banyak makan nasik. contoh ayat, " banyok mung makan nasik hari ni bosss..."

ps : power to the people!

Selasa, 13 Oktober 2009

Bahasa Mempermainkan Jiwa - Part 1

satu petang dalam satu perjalanan balik kerja dari Marang ke Kuala Terengganu bini aku call aku. Biasanya petang-petang ni kalau bini call maknanya dia akan pesan bende-bende yang runcit dan ringan macam roti, pisang, roti canai, air kotak, ribena, gula, sedikit garam dan sebagainya.

so ramalan aku tepat belaka.

" abang, tolong belikan mee sup kat cabang 3 tu. beli laa 3. boleh ramai-ramai makan. hok yang punya jangan letak cambah "

" ok " jawab aku rileks lalu meletak telefon.

5 minit kemudian aku terpikir sesuatu. masa tu dah sampai kedai. makcik cabang 3 ada depan mana.

" Cambah? WTF? bende cambah ni? " aku bercakap dalam hati. nak call bini malas sebab telefon ada dalam kereta.

" ye dik, nok gape? "

" mee sup 3. "

.

.

.

nak-nak maghrib bini aku membebel sambil buang touge dari mee supnya. mana laa aku tahu...

Isnin, 12 Oktober 2009

Kelas Menari

ok serius. ok serius. ok serius. sepanjang aku belajar kelas menari aku serius tak pernah dengar pasal tarian pendet. cikgu menari aku pun tak pernah ajar pasal tarian ni.

persoalannya adakah mamat punggung hitam yang membuat iklan perlancongan ini sakit otak? adakah orang gomen yang kerja dalam bab-bab perlancongan tak tengok iklan ini? adakah kerana ura-ura mengatakan bonus tak ada dalam bajet 2010 tahun ni menyebabkan orang gomen tak serius dalam hal-hal ini? adakah kerana terlalu banyak pilihanraya? adakah kerana satu jari yang menunjuk orang tapi empat jari yang menunjuk diri sendiri menjadi punca kepada hal ini? kenapa orang-orang discovery channel tak merujuk kepada orang-orang malaysia? adakah discovery channel dah cukup cerdik dalam hal ini? adakah discovery channel merupakan agen yahudi untuk memecahkan belahkan kehidupan rakyat di Nusantara lalu mereka dapat menempatkan askar-askar perang di kawasan ini dan seterusnya dapat mengepung negara china dari arah nusantara?

adakah mereka mengikut perangai james brooke yang menulis kepada ratu england satu masa dulu dan menuduh orang-orang melayu sebagai bapak-bapak lanun dan penganas dan menghalang usaha Inggeris untuk ke Kota Batu di China? dan tiba-tiba james brooke menjadi rajah sarawak. adakah boss discovery channel ini mahu menjadi raja? adakah ini satu konspirasi antarabangsa untuk memecahkan nusantara raya lalu menghalalkan pembunuhan sesama rumpun? mengapa jose rizal berbangga dengan darah melayunya? mengapa isa samad boleh menang?

mengapa kelas menari aku naik yurannya selepas isu tarian pendet?

Sabtu, 10 Oktober 2009

Bukan Jeritan Akordian Tua

sejak dua menjak ni aku kerap ke wikipedia. boleh kata hari-hari layan wikipedia. aku sedang dan tengah study tentang sejarah semua agama, hal-hal kejadian manusia dan perciptaan Adam dan Hawa dari pelbagai perspektif agama dan fahaman, hal-hal azazil, jibrail/gabriel dan malaikat yang lain, tentang Taman Eden/Garden of Eden/ Taman Firdaus dan sebagainya.

selain daripada Bahasa English, banyak daripada maklumat disana ditulis dalam Bahasa Indonesia. di mana perginya Bahasa Melayu?

Menyedihkan. Kita tak serius dalam penterjemahan. Orang-orang indonesia walaupun mereka selalu kelaparan, tak cukup makan dan kadang-kadang tidak rasional dalam tindakan, tapi mereka cukup serius dalam hal-hal ilmu pengetahuan. mereka prihatin dan murni dalam hal-hal perkongsian ilmu pengetahuan.

aku teringat dengan novel Ayat-Ayat Cinta. Pemegang watak utama dalam novel tu mencari pendapatan dengan menterjemah kitab-kitab yang ditulis dalam Bahasa Arab ke Bahasa Indonesia. Itu mahasiswa Indonesia, mahasiswa Malaysia?

dan orang-orang kita di malaysia cukup berbangga dengan Insititusi Terjemahan Negara Malaysia. Lalu dengan bangganya Insititusi ini menjual buku penterjemahan dengan satu harga yang agak mahal dan bagi mengalakan rakyat membeli buku penterjemahan maka di buatnya pertandingan menjawab soalan dengan hadiah sebuah kereta Myvi.

tahniah kepada pemenang kereta Myvi tersebut.

ps: Wikipedia dulu Persatuan Penterjemah Malaysia. People not profit!

Jumaat, 9 Oktober 2009

Selasa, 6 Oktober 2009

Meter Istiqamah

masjid dah kurang orang, isyak pun tak sampai 2 baris. masa ramadhan itu hari ramai bukan main. kat radio dan tv masa ramadhan itu hari boleh layan cerita-cerita agama ini siang dan malam, tapi sekarang kalau nak layan hal-hal agama dengar radio IKIM dan kalau radio lain boleh dengar hal agama petang-petang dalam pukul 6 petang. tapi ada satu kes aku dengar terengganu FM malam-malam ramadhan still lagi ada lagu-lagu rock. tak kisah laa joni, radio korang.

dalam hal solat aku dapati solat aku dah tak ikut waktu sangat. kalau lepas maghrib ada bola mungkin lepas habis bola baru sembahyang isyak. masa ramadhan itu hari rasanya boleh juga kadar cepat aku tunaikan sembahyang. tapi sekarang macam buat hal sikit.

bab gaji quran pun dah jarang-jarang berlaku. nak habiskan satu muka sehari pun cam susah jee. baca buku dan buat blog tak ada hal pulak.

adakah ada setan baru yang kuat tiupannya atau nafsu sendiri yang kuat dendamnya? aku tengah pikir ni...

aku pikir meter istiqamah aku macam ada rosak sikit. jika anda sedemikian rupa marilah kita sama-sama memulihkannya kembali.


ps: baca ini untuk membaiki meter istiqamah anda.

Isnin, 5 Oktober 2009

Meter Kelajuan Internet

walaupun tahun dah nak masuk 2010 masih lagi terdengar bunyi-bunyi sumbang, rasa tak puas hati, sakit hati, maki hamum sama pengusaha-pengusaha talian internet seperti...

" apa kejadahnya streamyx ni lembab nak mampus! macam kura-kura, bayar dah laa mahal! perkhidmatan macam celaka. celcom/maxis bb ni apa kejadahnya asyik terputus-putus, apa kejadahnya lembab ni bla..bla..bla.."

nampaknya sudah tiba masanya untuk parti politik yang akan bertanding dalam pilihanraya ke-13 akan datang membuat janji sedap kepada para pengguna teknologi maklumat yang sudah pasti akan mengundi mereka jika parti politik membuat janji seperti...

" undilah kami. jika kami menang pilihanraya nanti kami akan pastikan seluruh penduduk akan menikmati kemudahan internet percuma. kami akan pasang sistem wireless kat puncak bukit dan semua akan menikmati internet percuma. semua akan dapat memuat turun lagu raya secara percuma, mendownload cerita-cerita filem secara percuma. takpayah pergi bank, takpayah pergi pejabat pos, bayar bil kat internet, bayar saman kat internet, main poker kat tagged, bersosial di facebook dan sebagainya. undi kami dan anda akan menikmati internet percuma! power to the people!

ps: di jangkakan setiap bayi yang akan lahir selepas tahun 2020 akan dikenakan yuran wireless. Selamat datang ke dunia teknologi!

Sabtu, 3 Oktober 2009

Meter Air

hal-hal air sekarang jadi isu untuk diborakkan. kalau duduk melepak dengan orang perseorangan dan jugak pihak surirumah, salah satu isu yang banyak diaorang bualkan ialah alat penapis air.

kalau aku ni pengurus syarikat air atau kerja kat loji air memang boleh kena darah tinggi. bab-bab tentang tak berkualitinya air yang dibekalkan ke rumah-rumah oleh pihak berwajib ini memang selalu dibincang, dikutuk dan diumpat.

" klorin banyak. air berkarat. banyak mineral terlarang. boleh kena penyakit. air tak bersih. warna kuning. rasa masam. air banyak kuman. bla..bla..bla.. "

sudah tiba masanya untuk mana-mana parti politik yang akan bertanding dalam pilihanraya akan datang membuat satu manifesto khas berkaitan dengan hal air ini dengan bunyi,

" jika tuan puan mengundi parti kami, maka kami berjanji untuk membekalkan air yang bersih, tidak banyak klorin, banyak mineral yang menyihatkan, berkualiti, sedap dan boleh diminum terus. Kami akan pastikan tuan-tuan tak perlu membeli alat penapis air di rumah. Undilah kami! Power to the people! "

ps: kalau ikut formula kimia air tu H20. maknanya ada 2 hidrogen sama 1 oksigen. kalau syarikat penapis air tu kata penapis air dia menghasilkan lebih banyak oksigen dalam air dia maka aku pikir apa yang aku minum tu bukan air. apa kejadahnya?

Jumaat, 2 Oktober 2009

Meter Teksi

KJ, wa caya sama lu!



ps: Nurul Izzah pandai berlakon tak?