Ahad, 29 Jun 2008

Sabtu, 14 Jun 2008

thephobia

aku jumpa artikel yang menarik dalam saifulislam.com dan yang paling menarik adalah kata-kata daripada Hakan Sukur.

" Kita berada di dalam minggu kelahiran Nabi Muhammad (SAW), dan kita patut menghargainya. Bahkan kita sepatutnya membesarkan anak-anak kita dengan nilai toleransi Nabi kita. Para penyokong (Fenerbah├že and Galatasaray) sepatutnya datang ke stadium bukan dengan pisau, tetapi dengan bunga ros! "


p/s: buat apa gaduh-gaduh tengok bola nie...

gaya hidup yang bergaya

baru jee tadi gua down grade gua punya astro. dari bayar pakej RM 93.95 sebulan gua tukar kasi RM 54.00 sebulan. tak ada movie. tak ada news. cuma ada sports sama learning je. boleh laa. ingat-ingat nak ambik pakej asas yang tak sampai RM 40.00 tu tapi gua kesian sama anak gua nanti tak boleh nak tengok ceria.

esok gua nak down grade stremyx gua sama line telefon bimbit gua. ambik yang paling cikai. cikai? giler babi lama tak guna perkataan cikai.

gaya hidup mungkin berubah. gua nak try jadi vegetarian . makan sayur-sayur laa pulak. tanah tepi rumah akan di jadikan kebun sayur. tanam laa apa-apa. kalau tak faham mintak tolong pejabat pertanian.

pergi kerja mungkin naik bas. gua berulang satu hari dekat 80 kilometer. kalau isi minyak myvi agak-agak dalam rm 30 boleh ulang alik 2 hari jee. cuba bayangkan kalau gua naik kereta honda. tak ke bala. nampaknya kena pakai tangki ngv. tapi macam mana kalau gas ngv pulak yang naik?

eletrik naik? malam-malam nak tidur pasang lampu satu jee. had penggunaan komputer sampai pukul 11.00mlm. kipas kena bukak yang paling slow. kalau panas bukak tingkap. takut nyamuk? nanti pasang jaring kat tingkap. nyamuk gerenti tak masuk.

makan makanan segera macam KFC sama McD mungkin di hadkan 2 bulan sekali. banyakkan makanan kat rumah. jimat, cermat dan selamat.

kerana minyak gaya hidup kita berubah. berubahlah gaya hidup. tapi bak kata jorji, macam mana nak berubah gaya hidup sedangkan hidup pun tak ada gaya?

ps: main bola GAYA ronaldo ada laa aku nie....

Khamis, 12 Jun 2008

sekitar sukma

pembukaan sukma aku tak ada. pergi KL. balik sukma layan basikal sikit lepas tue layan ping pong sedikit sebanyak. dulu aku rasa masa pembukaan atau perasmian atlit-atlit masuk siap berkawat-kawat lagi. tapi sekarang aku tengok tak macam dulu. masa aku kecik-kecik dulu kat sekolah, kitaorang pun kena berkawat macam askar. ala-ala sambut hari merdeka. siap ada latihan lagi. tapi sekarang bende-bende macam nie dah kurang. tahniah pada penganjur dan mereka-mereka yang menang. terengganu menang cuit woi...cuti!








Rabu, 11 Jun 2008

sesibuk subang

dulu subang cukup membingaikan. hari-hari kapal terbang lalu atas kepala. aku yang duduk situ sekali sekala masa belajar dulu pun rasa bingai semacam. dulu masa kecik-kecik semangat nak cari duit lebih memang ada. keinginan kebendaan cukup tinggi. pernah kerja satu hari kat holiday villa dan aku jugak pernah kerja berminggu-minggu stesyen minyak subang. tahu tak stesyen minyak esso kat area sunway pyramid tue? ha, memang sah aku pernah kerja situ dulu.

serasa-rasa aku, subang dulu dan subang sekarang lebih kurang sama jee. sama sibuknya. masa aku turun subang hari tue, aku jadi gelisah gelaman bila sebut subang.

" nak pergi subang? jem tak patut situ.."

adik ipar aku kahwin sama orang situ. rumah diaorang kat area 3K Hotel. adik aku duduk kat area lepas mydin mall. apa kejadah namanya tempat tinggal diorang aku tak tahu.

lepas puas berjalan KL, kita orang cari hotel kat area subang. macam biasa cuti sekolah semua hotel habis. nak berkhemah memang tak ada tempat yang selamat. rezeki ada satu bilik kosong kat 3K tue. hotel murah so aircond dia pun jenis murah, tv pun kena panggil house keeping mintak area tv.

malam tu lepas cheak in, adik ipar ajar makan malam. orait. makan laa apa-apa pun. janji kenyang. adik ipar bawak jalan makan kat carrefour subang. lepas makan sedikit sebanyak, balik hotel balik. cadangan nak pergi ambik mak ayah aku yang kebetulan datang KL umah adik aku. tapi masalah pengangkutan adik aku telah selesaikan. maka secara autonya malam tue aku boleh rehat awal.

boring duduk bilik aku lepak bawah. cool. kat bawah 3k hotel ni ada a&w. dalam kul 11.00 malam aku turun cari makanan. nak makan ayam tak sedap. nak minum rootbeer bahaya. banyak asid. last2 aku order waffer. lama giler menunggu.

aku hairan. hairan dan mendebarkan. dalam pukul 10.00 - 11.00 malam. mereka bersama mak, ayah, opah, datuk, abang long, kak de dan anak-beranak lain-lain keluar makan kat fast food ramai-ramai. bukan kat a & w jee tapi kat banyak tempat semua macam tue. diorang tak belajar sivik kesihatan ke? tak baca panduan kesihatan hamid arsyad ke? tak ada pedoman tentang piramid makanan ke apa? dah laa aku malas nak mengumpat tentang cara hidup makan diaorang.

esok, lepas makan. aku dan bini cadang nak pergi zoo negara. satu tempat yang aku tak pernah pergi. tapi kena pergi uitm shah alam dulu ambik pelekat kereta dulu. sampai shah alam dalam pukul 11.00 lebih. lepas makan aku dan bini melepak kat Mcd shah alam. dalam suasana azan jumaat berkumandang aku masih lagi steady maca surat khabar sinar harian. bagus paper nie. pkr ke, umno ke, dap ke, mca ke semua dapat liputan yang adil.

lepas anak aku dapat bermain di mcd sepapan dua..agak lama juga. aku menuju ke masjid shah alam. memang tak ada rezeki cari parking, cari punya cari punya cari, bilal dah panggil sembahyang. memang tak ada rezeki nak dengarn kutbah jumaat hari tu.

lepas solat jumaat memang cadang nak pergi zoo negara. tapi keadaan cuaca tak menentu.

" kalau shah alam hujan renyai-renyai, area zoo negara mesti banjir kilat " congak aku dengan confident seraya mencadangkan pada bini aku agar kita lepak sunway pyramid je petang tue.

rasanya dah berkurun tak pergi sunway pyramid. boleh sesat jugak rasanya. masa kecik-kecik dulu pergi sana pasal nak tgk orang main ice skating jee. nak main haram duit tak ada. tgh-tgh berjalan ada satu pameran jual meja makan yang siap ada aquarium ikan. harga mahal tak patut, meja makan yang 6 orang duduk dia jual dalam RM 8,000. yang meja kopi tu dalam 5,000. mahal gila tapi lawa. nanti laa dah kaya sikit aku beli. tapi beli kosong, tak termasuk ikan sama air.

puas melepak, damia nak makan KFC. budaya pemakanan yang tidak sihat. tapi disebabkan anak aku kecik lagi maka dia dibenarkan makan KFC. tengah-tengah makan adik aku sampai. rupa-rupanya dia kerja kat maybank dalam sunway pyramid tue. aku ajar dia makan KFC, tapi jawapan yang aku terima membingaikan,

" besham, akak bukan taknak makan kfc tapi akak lepas meeting ni pun makan KFC jugak.."

bingai, lepas meeting makan KFC. orang lepas meeting makan nasik minyak ke, nasik dagang ke, nasik ayam ke, kuih karipap ke, mee goreng ke, mihun goreng sama air milo o atau sirap pandan. ini makan KFC. aku memang tak ada cita-cita nak duduk KL kalau macam nie.

lepas makan, aku bawa damia masuk kedai mainan sama kedai buku, ambik buku belajar melukis satu dan beli satu anak patung barbie. jadi laa buat kenangan.

malam tu aku tidur rumah adik aku kat subang jugak. rumah dia lepas mydin mall subang tue. masuk kedalam lagi. seingat aku jarak dari hotel 3k ke rumah adik aku tak sampai 1o kilo rasanya tapi nak sampai situ ada laa kat setengah jam jika jem tak seteruk rasa dan mungkin cecah berjam-jam kalau jem sesangat. sah tak ada cita-cita nak aku kerja di kota-kota besar.

jalan jauh-jauh meletihkan. malam tue tidur agak awal memandangkan pagi esok kena bangun awal nak ke uitm shah alam.

bersambung ( shah alam bandar putar-putar)

Jumaat, 6 Jun 2008

melawat Kuala Lumpur


hujung bulan lepas aku dipanggil untuk satu peperiksaan. bini pulak cuti sekolah dan anak pun tak sekolah lagi. kebetulan pulak adik ipar aku ada konvo kat uitm. so dengan rasa gembira aku dan bini pun planning untuk bercuti-cuti malaysia ke Kuala lumpur.

kuala lumpur? sebut nama dah rasa goyang. sebelum bergerak ke kuala lumpur, bini aku dah kasi service baik punya enjin sama aircond kereta aku. maka secara gembiranya aku akan membaca kereta dengan penuh keriangan ke kuala lumpur. tol? takpe aku support? minyak? takpe nanti boleh claim.

28/5 pagi kami bertolak slow-slow ke kuala lumpur. tak ada apa nak di kejar. aku periksa keesokan harinya. sebagai seorang pemandu yang berhemah dan berhati-hati kita orang sampai ke tempat penginapan iaitu Hotel Seri Petaling dalam jam 7.00 malam. kawasan sini memang happening habis. lebih kurang macam kat area Kl International Hotel kat Chow Kit tu. tapi aku tgk sini kawasan cina ramai. melayu pun jauh-jauh ada laa kedainya. Malam tue aku bawak anak dan bini round ke serdang. tempat belajar lama. kasi lawat desa serdang, seri kembangan dan makan di kawasan seri serdang. satu kawasan yang menjadi port makan aku dulu masa belajar kat UPM. malam tue anak aku sibuk menangis nak pergi tengok 'fish'. memang salah satu objektif utama ke KL ialah ke aquaria KLCC. so, dengan kaedah psikologi yang tinggi aku berjaya menyakinkan anak aku yang kita akan tgk 'fish' tu sama-sama esok.

aku perasan bilik aku kat hotel seri petaling nie duduk sebelah dengan masjid seri petaling. korang tahu tak tempat bende nie. dulu masa aku belajar upm. aku pernah ikut sorang brader tabligh lepak kat masjid nie. tapi aku sedikit hairan pasal aku tak dengar bunyi azan subur pagi tue. selalunya kalau rumah tepi masjid mesti wajib dengar azan subuh nie...tapi confrim hari tu aku tak dengar pun azan subuh dari masjid tue. ke masjid tu ada perjanjian sama hotel ?

pagi lepas ambik periksa yang aku buat secara tidak bersungguh-sungguh. kita orang dah plan untuk ke midvalley. cari hotel area situ. lepas tue naik LRT pergi KLCC. aku call adik aku. tanya dia jalan ke midvalley. dia gagal menunjuk arah dengan baik. last-last aku jumpa Kl central. takpe, parking kereta kat sini dulu naik LRT pergi KLCC then kita cari midvalley lepas nie.

cuti sekolah orang memang ramai tak patut kat Kl central. dengan pengalaman lama semasa berada di KL, kitaorang dapat duduk dengan steady dalam LRT ke KLCC. ramai sungguh nak ke KLCC, apa yang best kat KLCC aku pun tak tahu.

sampai KLCC, dengan rasa lapar kita orang pergi makan dulu. sekali sekala nak jugak rasa makan tempat mahal-mahal. nasik beriayani aku harga kat RM15 dan nasik beriayani bini aku dengan harga RM 10. "diaorang kena bayar sewa mahal, sebab tue makanan diorang mahal." itu satu teori yang aku rasa boleh dipakai sebab apa makanan kat KLCC mahal.

habis makan perjalanan ke Aquaria memang jauh. aku rasa ada dalam satu kilometer. bini aku yang mengandung 7 bulan membebel secara solo. nak masuk sorang RM 28. kanak-kanak 3 tahun ke atas aku tak ingat. kakak counter boleh buat muka confused bila aku cakap anak aku ni belum lagi 3 tahun.

harapan mengunung aku untuk melihat keindahan aqua KLCC sedikit berkecai. terus terang aku cakap underwater world langkawi lebih comel dan lebih menarik. per10 aku boleh kasi 6 setengah jee kat aquaria KLCC nie. tapi kalau korang nak tgk pirana. korang boleh datang tgk. kekadang aku tgk view atau hiasan coral2 kat sini tak menarik hati sangat. so tak nampak macam underwater. tak macam langkawi.


boring dengan Aquaria. aku cadang nak blah cepat-cepat. nak cari bilik hotel. bini and anak aku dah letih. aku betul-betul rasa kecewa sedikit sama aquaria ni. tapi baju2 dia boleh tahan. boleh tahan menariknya dan aku angkat 3 helai.

anak aku dah mengamuk nak tidur. mungkin letih sangat berjalan sambil tengok fish. dalam LRT damia dah tidur. sampai Kl Central ada dekat sejam aku melepak sambil damia tidur dalam suasana hujan yang lebat sambil kilat-kilat berdentum-dentum bunyinya.

dalam perjalanan balik aku try cari hotel area Chow Kit. JEM TERUK! last-last kitaorang jumpa jugak Midvalley. bini aku kata dia letih sangat. so, cadang nak tidur area midvalley terbantut pasal esok nak pergi Shah Alam. lepas pikir sedalam-dalamnya. kitaorang ke Subang Jaya dan cuba cari hotel kat sana. Summit penuh, Sheraton dan Holiday Villa pun penuh. tapi kitaorang bernasib baik pasal jumpa satu hotel bajet murah kat area subang. nama dia 3K. ok laaa...nak makan kat bawah ada A&W. malam tue, adik ipar aku ajar makan kat area Carrefour. letih seharian berjalan aku tertidur sambil layan cerita Penarik beca..." oh amran, bawalah aku lari amran...."

bersambung...cerita ceriti tentang subang dan shah alam.


" lain kali papa bawak pergi underwater world langkawi...sini tak best sangat..."







Khamis, 5 Jun 2008

LU ORANG SEMUA KENA BEB....

petang semalam anak gua mengamuk nak pergi main buai. walaupun penat tak seberapa tengok ping pong gua bawak anak dan isteri ke mydin mall kuala terengganu.

lepas tu abah gua call,

" isi minyak. minyak naik nie..."

" bila naik bah? " gua rasa hairan

" tadi paklah umum.." jawab abah gua.

gua rileks lagi...malam sikit abah call balik,

" stesyen kat lipis jem. siap polis jaga lagi..."

" sini jem jugak bah.." balas gua

lepas tue cakap kat bini gua...

" nak isi tak minyak nie? "

" buat apa berbaris panjang buang masa, lepas nie habis kena isi balik.." jawab bini gua

" setuju. balik rumah tengok berita." jawab gua biar pun gua bukan orang kaya

gua setuju dengan bini gua kalau isi malam nie kena menunggu lama, isi malam ini esok lusa kena isi pulak. buat apa nak panik sangat.

balik rumah gua google pasal pasaran minyak. lawat satu laman web.

NAJIB KATA TAK ADA KENAIKAN MINYAK TAHUN 2008

SHAHRIL KATA MINYAK NAIK OGOS INI.

PAK LAH UMUM KENAIKAN RM 0.78 UNTUK PETROL DAN RM 1.00 UNTUK DIESEL..

" WA KENA BEB...BANG, BANGG, BROOOMMM...."

p/s : rasanya minyak kita masih murah berbanding dengan negara lain. tapi kenaikan mendadak nie bisa menaikan 60% harga-harga barang dan bisa menaikan inflasi. tak reti nak cerita panjang2 pasal subjek ekonomi gua ambik dua kali masa kat U dulu...

Rabu, 4 Jun 2008

xpdc...lu orang tetap di hati gua sikit-sikit



CUAHAN RASA

tika begini
aku juga mengerti
perasaanku terganggu
malam penuh dengan bintang

indah khabar rupamu
menawan setiap waktu
apa lagi yang dinantikan
bukan bertepuk sebelah tangan

cintaku tidak
aku pastikan sampai tujuan
berarak mendung bintang
berlagu sepi semalam

aku hanya seorang insan
tak mampu keajaiban
jika perlu engkau tinggalkan
demi relakan kemanusiaan

sejernih kasih
selembut sinar mutiara
belaian kau yang lembut
tak dapat aku melupakan

sentuhan kasih
irama merdu dalam dakapan
suara yang membisik
bagai gelora menghempas pantai..

sejernih kasih
selembut sinar mutiara
belaian kau yang lembut
tak dapat aku melupakan

sentuhan kasih
irama merdu dalam dakapan
suara yang membisik
bagai gelora menghempas pantai..

aku hanya seorang insan
tak mampu keajaiban
jika perlu engkau tinggalkan
demi relakan kemanusiaan

oooo...
ooooo...

Selasa, 3 Jun 2008

pin pon di Trengganu...

gua tengah baca buku di atas nie dengan penuh semangat kesukanan (sebab SUKMA sekarang nie) , bekalan bahasa english yang tak seberapa dan kata-kata yang kurang bermotivasi dari bini gua yang berbunyi dalam bahasa terengganu, " habis dok baca buku ni?"

esok gua pergi layan ping-pong sukma..